Hopp til innhold

Camping-drømmen lagt i grus av fukt og råte

Du vil kanskje ikke tro det, men mange drømmer faktisk om å ha ferieboligen sin hengende bak bilen sin. For dem er drømmen en campingvogn. Men plutselig kan drømmen bli lagt i grus.

Campingvogn

For mange er drømmen en campingvogn. Men klagestrømmen til Forbrukerrådet kan tyde på at noen blir lurt.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Campingvognlivet er blitt en helårsaktivitet. Mange nyter vinteren og fjellet i campingvognen. Det er heller ikke slik at alle campingvogner henger bak en bil på asfaltvarme veier. Men det store antallet campingturister kommer når vårsolen varmer og det skrider frem mot sommeren.

Da møter vi disse ferieboligene på to eller flere hjul, hengende bak på motorkjøretøy med varierende antall hestekrefter.

Roger Helde

Roger Helde er regiondirektør i Forbrukerrådet i Midt-Norge.

Foto: Aksel Kroglund Persson

Livet som campingvogneier, eller caravanist, kan se lyst, lett og bekymringsløst ut der de tøffer langs veiene og slår leir ved vakre fjorder og idylliske strender. Men under glassfiberen og aluminiumen lurer ofte farene. Råte og fukt kan ødelegge hele strukturen i en campingvogn og føre til ubotelig skade og ødelagt ferie.

Fra påske til jonsok er det også høy aktivitet for kjøp og salg av campingvogner. Og dermed blir det også topptider for klagesaker. For mange oppdager ikke fukten og skadene før etter at kjøpekontraktene er underskrevet.

Det er en del å passe på. Og det er særlig problemer knyttet til fukt og råte som vi får inn her på Forbrukerrådet, sier regiondirektør for Forbrukerrådet i Midt-Norge, Roger Helde.

Mange med en feriedrøm i magen sjekker gjerne tilbudene på brukte campingvogner på nettet. Der kan bildene være fine og både pris og opplysninger som bringes til torgs kan være forlokkende. Dermed lokkes mange til å reise lange avstander for å sikre seg drømmevogna. Men en sjekk av bilder på Internett kan gi et helt annet inntrykk enn det som er realiteten.

Man må sjekke vognene grundig. Når det gjelder campingvogner bør man få gjennomført en fukttest og få en profesjonell til å se på vogna. Der er bedre å være enige om tilstanden på vogna på kjøpstidspunktet enn å få en diskusjon i ettertid, sier Helde.

Campingplass

De lever campingdrømmen. Sommeren er her snart og campingplassene fylles opp i år som i fjor og året før der igjen.

Foto: Vikene, Solveig / SCANPIX

Forbrukerrådet har nå satt opp en sjekkliste som de oppfordrer forbrukerne til å følge ved kjøp av brukt campingvogn.

  • Sjekk campingvogna nøye
  • Få en profesjonell fuktvurdering
  • Sjekk eventuelle plassleievilkår grundig
  • Bruk depositumskonto om mulig
  • Bruk skriftlig avtale

Listen over sjekkpunkt kan gjerne gjøres lenger. Som regel har campingvognene gassfyrte kokeanlegg, kjøleskap og varmekamin. Sjekk at disse fungerer og at gasslangene ikke er morkne. Også her finnes det profesjonelle firma som kan ta service på anlegget. Det kan lønne seg å få dokumentasjon på tidspunkt for når gasslangene er skiftet.

Campingvognen har også takluker og vindu. Gå nøye over disse og sjekk om pakninger fungerer. Sjekk vanntanken, vannpumpa og vannkranene, både på kjøkkenet og badet. Du kan unngå problemer ved å sjekke både toalettet og tank og krane for spillvann.

Kjør gjerne en tur med vognen og få en opplevelse av hvordan den oppfører seg. Dette vil avsløre eventuelle problemer med draget og festet til bilen. Du får sjekket bremsene og får mulighet til å sjekke eventuelle ulyder fra kulelager og anordninger i tilknytning til hjulene.

Man må studere hele vognen. Vi anbefaler at man får profesjonelle til å gjennomgå vognen slik at hele tilstanden er klarlagt, sier Helde.

Forbrukerrådet understreker viktigheten av å bruke kontrakt ved kjøp og salg av campingvogner Det er også slik at man har færre rettigheter etter loven om man kjøper av private enn om man kjøper fra næringsdrivende.

Ved kjøp fra private må man være ekstra på vakt. Man er bedre beskyttet som forbruker om man kjøper fra en profesjonell, sier regiondirektøren. Men uansett skal campingvognen være slik den er beskrevet. Man skal ikke få ubehagelige overraskelser.

Hva gjør man da om man har kjøpt en campingvogn med feil og mangler?

Da må du ta det opp med selgeren. Dersom du ikke kommer til en enighet kan man eventuelt gå videre til Forbrukerrådet. I slike situasjoner er det best å ha sikret seg dokumentasjon og en kontrakt som viser hvordan vognen var på kjøpstidspunktet, avslutter Helde.