Frykter svin får svineinfluensa

Svinebønder frykter at grisene skal få svineinfluensa.

Gris
Foto: PAUL ELLIS / AFP

Svinebønder i Møre og Romsdal frykter at grisene skal få svineinfluensa. Det sier leder i Norsvin i Møre og Romsdal, Lars Erik Hubred. Dersom griser blir smitta får det alvorlige konsekvenser for næringen.

-En slik situasjon kan bli svært alvorlig for næringa og føre til full nedslakting, sier Hubred.

Sjukdomsfri nå

Norsk svineproduksjon er i dag fri for alle varianter av influensavirus. Men det kan svært vanskelig å holde svinepopulasjonen fri for svineinfluensa dersom pandemien slår til for fullt her i landet frykter næringen.

Men så langt er ikke svinebønder på helsedirektoratets prioriteringsliste over de som skal vaksineres med den kommende svineinfluensavaksinen sier Hubred.

- Mattilsynet har sendt en henvendelse helsedirektoratet der de ber om at blant annet svinebønder, veterinærer og dyrebilsjåfører bør prioriteres i vaksinasjonsprogrammet. Men de har foreløpig ikke fått respons, sier Hubred.

Ikke prioritert

Grisemøte

Bøndene livredde for at svin skal smittes av svineinfluensa.

Foto: Tone Rekdal Sperre / NRK

At grisebønder og andre personer i næringen blir prioritert i vaksineprogrammet er svært viktig mener seksjonsjef i Mattilsynet Solfrid Åmdal.

- Det er av stor betydning av næringen at disse vaksineres. Det er av stor betydning for næringa at en hindrer at svin ikke blir smittet. Vi regner med at svært mange mennesker blir smittet, sier Åmdal.

Det er kun den største risikogruppen som vil bli prioritert i første omgang sier, overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen.

- Det viktigste for oss er at de som har økt risiko for sykdom og død får tilbud om vaksine først. Andre må vente på tur, sier Iversen.