Sensasjonelt funnsted holdes hemmelig

Funnstedet av de spektakulære gullgjenstandene på Tornes i Møre og Romsdal skal hemmeligholdes for å unngå stor pågang av skattejegere. Fram mot onsdag skal fylkeskonservatoren og flere arkeologer finkjemme området.

Gullfunn på Tornes Møre og Romsdal holdes hemmelig
Foto: Bjørn Ringstad

Bjørn Ringstad

Fylkeskonservator Bjørn Ringstad ønsker fred og ro mens funnstedet undersøkes.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK
Gullfunn på Tornes i Møre og Romsdal

Denne medaljongen kan ha lagt i jorden i over 1500 år.

Foto: Bjørn Ringstad
Tornes Kart

Gullet ble funnet på Tornes i Fræna kommune. Fylkeskonservatoren ønsker ikke å gå ut med eksakt plassering av funnet for å bevare plassen mens undersøkelsene pågår.

Foto: Skjermdump

Foreløpig er omtrent seks kvadratmeter sperret av for nærmere undersøkelser ved funnstedet. Det blir vurdert om leteområdet, som allerede torsdag ble erklært midlertidig fredet av fylkeskonservator Bjørn Ringstad, skal utvides til 10 kvadratmeter.

– Vi holder på å gjøre undersøkelser. Vi har allerede gått over området med metalldetektor uten at det har pepet. Men området skal undersøkes mer grundig, fastslår Ringstad som først fortalte om gullfunnet til Romsdals Budstikke.

Han forteller at gjenstandene som så langt er funnet kan være over 1500 år gamle. Den tynne gullplaten har han aldri sett maken til. Gullmedaljongen er også sjelden vare – kun tre eksemplarer er tidligere Tornes Kartfunnet i Møre og Romsdal, den siste for over 100 år siden. Totalt er det funnet omtrent 900 lignende medaljonger i Nord-Europa.

Maskinarbeid

Det første funnet, gjort av Paul Norli, som lenge har drevet med metalldetektor som hobby, ble gjort i et område hvor det for få måneder siden ble drevet mindre maskinarbeid.

– Grabben har vært nedi, så vi regner med at gjenstandene har blitt flyttet. Men det er bare snakk om noen meter, sier Ringstad, som forteller at de nå jobber med å lokalisere den opprinnelige plasseringen av gullet.

– Det andre funnet ble gjort under svært kontrollerte omstendigheter. Det kan vi plassere på centimeteren, sier han.

Det nøyaktige funnstedet ønsker han ikke å offentliggjøre for å bevare området mens undersøkelsene pågår.

Vekker oppsikt

Til nå har fylkeskonservatoren hatt med tre metalldetektorer i søket etter flere gjenstander. Fram mot onsdag skal flere arkeologer med på laget.

– Etter søket med metalldetektor ser det ikke ut som det ligger flere gjenstander i dette området. Men vi kan ikke utelukke noe, sier Ringstad. Han lover en grundig gjennomgang.

Det er Fylkeskommunen som har ansvaret for undersøkelsene på funnstedet. Ringstad har også en løpende dialog med vitenskapsmuseet i Trondheim og med Riksantikvaren, som begge karakteriserer funnet som oppsiktsvekkende.

Gullfunn på Tornes

Flere ser på dette gullfunnet som oppsiktsvekkende.

Foto: Svein Ove Myrbostad