Frykter permitteringer

Bilbransjen frykter permitteringer i industrien. Nybilsalget er ventet å gå ned med 30 prosent i år.

Toyota-biler.

Illustrasjonsfoto

Foto: Koji Sasahara / AP

Bilbransjen venter spent på den økonomiske tiltakspakken som regjeringen legger fram mandag.

Bilsalget gikk ned i fjor og i år er det ventet en nedgang på 30 prosent av salget av nye biler.

- Det bransjen frykter mest er permitteringer og oppsigelser i industrien, sier Eirik Karlsen i Sunnmøre Bilbransjeforening.

Les også: Usikkert år for bilbransjen

Følger med

Bilbransjen er langt på veg prisgitt hvordan det går i andre bransjer. Er renta lav og folk får beholde arbeidet, tar folk seg råd til å kjøpe ny bil. På den måten er krisepakken fra regjeringa som blir lagt fram på mandag langt på veg avgjørende for hvordan bilsalget blir i år.

- Vi hører helt tydelig at kundene følger veldig godt med. Mange privatpersoner sier at dersom renta går ned, vil de likevel vurdere å kjøpe bil.

Avventer

Men alt nå er det mange som sitter på gjerdet og avventer bilkjøp. Usikkert arbeidsmarked og generell økonomisk uro verden rundt har ført til at salget av nye biler er ventet å gå ned med 30 prosent i år. Bruktbilsalget har så langt holdt seg bedre, men det er mindre penger å hente på bruktbiler, ifølge Karlsen.

- Det er kanskje litt mer pressa marginer der.

Foreløpig er bilbransjen avventende til hvordan utviklinga blir. Karlsen utelukker derfor ikke at det også kan komme permitteringer og oppsigelser blant de som handler med bil.

- Vi må følge med i timen vi også, sier Karlsen.