NRK Meny
Normal

Frykter omreisende bander

Kriminelle som reiser fra sted til sted for å stjele og rane er et økende problem for politiet.

Vil opprette SO-team

Politimester i Sunnmøre politidistrikt, Steven Hasseldal (t.h.) frykter de omreisende bandene.

Foto: Trond Vestre

Politiet mener de står overfor en ny og vanskelig trend: kriminelle som reiser over store avstander. De stjeler, raner og reiser videre.

– Betydelig utfordring

Under politiets pressekonferanse i Ålesund fredag slo politimester Steven Hasseldal at dette er folk som jobber i lag, som er godt organisert og er gode på etterretning.

– Mange av dem er veldig mobile. Det er ofte slik at når man oppdager innbruddet på morgenen, så er omtrent gjerningsmennene på Hamar, sa Hasseldal. Han omtaler de mobile bandene som en "betydelig utfordring".

Tjuveri på Moa

De som slo til Moa i fjor høst tok seg gjennom taket og flere vegger.

Slo til på Moa

I fjor høst fikk foreninga Bjørklund Ur og gull på Moa i Ålesund trolig oppleve en slik omreisende bande. De tok med seg gull, diamanter og klokker for store verdier. Tyvene tok seg gjennom taket, forserte flere andre forretninger og forsynte seg fra gullsmedforretninga, uten at alarmene ble utløst.

– De er gode på etterretning, og de er gode på å håndtere ting, sier Hasseldal.

Spor mot Øst-Europa

Ifølge politiet den gangen pekte spora mot Øst-Europa. Hasseldal sier nå at gjerningsmennene gjerne reiser ut av landet, for så å sende andre inn.

– Noen gjør gjerne innbruddet, og graver det kanskje ned. Så drar de gjerne ut av landet, blir kanskje stoppet, uten at politiet finner noe. Så kommer det nye tilbake en uke senere og henter tjuvgodset. Det er krevende, slår Hasseldal fast.

Politiet har hatt møter med politiet andre steder i landet, for å utveksle informasjon om denne typen saker.