Frykter nye skred i Todalen-skala

– Værforholdene er de samme som rett før jordskredet i Todalen, sier Ivar Hol i Statens vegvesen.

Raset i Todal fra sjøen

Se hele raset i Todalen

Oktober har hittil vært en regnfull måned i Møre og Romsdal. Onsdag ser vi fortsatt store nedbørsmengder i fylket, med snøbyger over 800-1.000 meter.

Nå varsler Ivar Hol i Statens vegvesen at regnet kan gi nye jord- og steinskred av større og/eller mindre art.

Ivar Hol

Ivar Hol i Statens vegvesen sier dagens værforhold er helt like som rett før Todal-raset.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det skal undre meg om det ikke kommer noen små skred, men vi får håpe det ikke blir så altfor dramatisk, sier Hol.

Todalen-skred?

I juli ble den lille bygda Todalen i Surnadal rammet av et 100 meter bredt jord- og steinskred som vasket vekk veien og isolerte de 400 innbyggerne i bygda.

– Kan vi risikere skred i samme skala som i Todalen?

– Ja, dagens forhold er ca. akkurat de samme som den gangen. Dessuten kan det komme store lokale nedbørsmengder, pluss mange andre småfaktorer som til sammen kan utløse skred, sier Hol til NRK.

Han forklarer at i perioder med mye regn, er jorda mettet for vann. Når jordsmonnet ikke har kapasitet til å suge opp mer væske, kan det lett blir errosjon, noe som er en utgjørende faktor for å utløse skred.

Gradvis lettere vær

Statsmeteorolog Anne Solveig Andersen sier til NRK at det har kommet ganske mye nedbør, men hun kommer med en beroligende melding til de som frykter nye skred fremover.

En værfront som oppstår når en kaldfront tar igjen en varmfront. Dette fører nesten alltid til skyet vær og gir ofte litt regn.

Wikipedia/Okkludert front

– Dagen i dag er uten tvil den verste, med en okkludert front over store deler av fylket. Nedbøren vil nok roe seg i morgen, og det vil bli gradvis lettere vær. Likevel vil det nok fremdeles komme noen byger, sier Andersen.

Som litt tilleggsinformasjon sier flomvarslingen hos Noregs vassdrags- og energidirektorat at elvene i fylket har høyere vannstand enn vanlig, men dette skal ikke by på problemer.

Folket i Todalen i Surnadal er ikkje lenger isolerte. I dag kunne dei første bilane kome seg ut og inn av bygda, som har vore utan veg sidan onsdag.

Todalen ute av isolasjon

I dag (fredag) fall dei fyrste vassbombene i Todalen, som skal bidra til å rydde skredområdet.

Vassbombing i Todalen