Brannvesenets oppskytingstips

Brannvesenet i fylket kan få en stressende natt. De frykter at det kan ta fyr flere steder i fylket på grunn av det nedbørsfattige været, og har flere tips til hvordan man skal håndtere fyrverkeriet.

Fyrverkeri

FRYKYER BRANNER: Brannvesenet er urolig for hva nyttårsnatten kan bringe med seg.

Foto: Anders Fehn / NRK

Arne Sigurd Hansen
Foto: Malin Kjelstadli Korsnes / NRK

Mens de aller fleste koser seg og feirer at vi går inn i det nye året med fyrverkeri, er det en annen gjeng som sitter klar og forventer en av årets mest hektiske kvelder.

Hendelsene fra forrige nyttårsaften sitter friskt i minnet hos avdelingsleder for beredskap i Ålesund brannvesen, Arne Sigurd Hansen.

Da oppstod det lyngbranner både på Ellingsøya og på Sukkertoppen i Ålesund kommune, og med lignende værforhold i år, frykter Hansen lignende tilstander.

– På 110-sentralen har vi bemannet opp og de dekker jo hele Møre og Romsdal. Og i Ålesund er vaktlagene fullt bemannet, forteller han.

Brannvesenets tips

Beredskapslederen har sett konsekvensene fyrverkeri kan ha på kloss hold og har noen råd til alle som skal tenne på en lunte i kveld.

– Tenk dere godt om og finn en egnet plass til å sende opp fyrverkeriet. Pass på etterpå at alt er slukket og sørg for at eventuelle blindgjengere blir fjernet. Slik unngår man at ungene dagen etter finner de og plukker de opp, sier Hansen.

Han har også tips for oppskyting av batterier, som er den mest populære sorten fyrverkeri etter at pinneraketter ble forbudt.

– Etter at pinnerakettene ble forbudt har skadefrekvensen gått ned med over 70 prosent. Batteriene har den evnen at de skyter opp, så smeller det, også er det vekke. Det er viktig å sørge for at batteriene står stødig og at det skyter rett opp i lufta. Da vil man ta vekk mye av faren og unngå brann, forteller brannmannen.

Flere lyngbrannen i går

Selv om det kun er lov til å fyre opp raketter på nyttårsaften, måtte brannvesenet i sving allerede kvelden før.

– Vi hadde vel en åtte til ti tilfeller i går kveld og tidlig i natt, og det blir ikke noe bedre ute i naturen på nyttårsaften, sier han og referer til det tørre og varme været som er meldt.

yr.no kan du sjekke hvordan værmeldingene er for der du bor.