NRK Meny
Normal

Frykter ikke tillitsmangel tross Helse Midt-koblinger

– Jeg kjenner Daniel Haga og Ola H. Strand godt, men har ingen tette bånd til disse. Mine bånd til dette fylket er sterkere enn disse relasjonene, sier den nye konstituerte direktøren Dag Hårstad i Helse Møre og Romsdal

Dag Hårstad

– Jeg begynte i stillingen for to timer siden, og trenger tid til å sette meg inn i detaljene. Hovedlinjene har jeg oversikt over, men ikke dyp innsikt, sier Dag Hårstad (52).

Foto: Alf-Jørgen H. Tyssing / NRK

Mandag ble det klart at den tidligere direktøren i Rusbehandling Midt-Norge, Dag Hårstad, tok over som konstituert direktør i Helse Møre og Romsdal etter Astrid Eidsvik.

Hårstad bor i Trøndelag, og skal pendle til fylket. Etter annonseringen av den nye direktøren, møtte han pressen i administrasjonsbygget til Helse Møre og Romsdal.

Selv om Hårstad har jobbet på regionalt nivå i Rusbehandling Midt-Norge, og kjenner direktøren og styrelederen i det regionale helseforetaket, avviser han at han er «Helse Midt-Norges mann» etter Astrid Eidsviks avgang.

Direktør Daniel Haga og styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge.

Dag Hårstad kjenner godt til direktør Daniel Haga og styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge, men avviser for sterke relasjoner.

– Jeg kjenner Daniel Haga og Ola H. Strand godt, men har ingen tette bånd til disse. Mine bånd til dette fylket er sterkere enn disse relasjonene, sier Hårstad.

Har ikke dyp innsikt i saken

På spørsmål om hvor godt han kjenner til Helse Møre og Romsdal sin historie og utfordringer, svarer 52-åringen at han har en viss kunnskap gjennom å ha vært direktør i rusbehandlingen de siste 10 årene.

Selv kjenner han også Astrid Eidsvik personlig. Detaljene i styresaken og omstendighetene rundt tomtevalget for det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal trenger han derimot tid til å sette seg inn i.

– Jeg begynte i stillingen for to timer siden, og trenger tid til å sette meg inn i detaljene. Hovedlinjene har jeg oversikt over, men jeg har ikke dyp innsikt, sier han.

Styreleder Stein Kinserdal har hele tiden vært klar på at Eidsvik sin avgang ikke skal forstyrre prosessen som skal lede opp til styrevedtak om tomtevalget 17. desember.

Det er også den nye direktøren opptatt av.

– Ja, vi legger opp til å få gjennom et vedtak. Det blir likevel uten innstilling. Det er ikke riktig av meg å mene noe sterkt om de forskjellige vektingene etter kun to-tre dager, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Helse Møre og Romsdal administrasjonsbygg styre

Den nye direktøren vil snart innta sitt nye kontor ved administrasjonsbygget til Helse Møre og Romsdal, nær Åse sykehus.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Derfor takket han ja til den utfordrende jobben

Hårstad forteller at han ble oppringt av styreleder Kinserdal fredag, og forteller videre hvorfor han valgte å takke ja til den utfordrende jobben med å lede et økonomisk belastet helseforetak med et avgjørende tomtevalg på agendaen.

– Når det oppsto en slik krise i foretaket, og de som spør meg mener jeg kan bidra med min kompetanse og erfaring, da svarer jeg ja, sier Hårstad.

Styreleder Stein Kinserdal er fornøyd med å ha fått på plass en ny konstituert direktør.

Stein Kinserdal

Styreleder Stein Kinserdal er fornøyd med å ha fått på plass en ny konstituert direktør.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Vi er godt fornøyd med at Hårstad har takket ja til stillingen, og mener han har den nødvendige ledererfaringen og de personlege egenskapene som skal til for å lede helseforetaket fram til en ny direktør er ansatt, sier styreleder Stein Kinserdal.

Slik skal han skape tillit

Mange mente et eventuelt tomtevalg vil mangle legitimitet dersom det nå skal skje uten en direktør som har jobbet gjennom hele prosessen.

– Hvordan skal du nå skape tillit innen helseforetaket?

– Tillit er ingenting man kan be om. Det må man gjøre seg fortjent til. Det viktigste er å være tilgjengelig og sørge for at ledelsesapparatet virker i en vanskelig situasjon. Det skjer gjennom inkludering av ledere og medarbeidere, og i tett samarbeid med styret i Helse Midt-Norge, sier han.

52-åringen sier til NRK at han håper uroen rundt Eidsvik sin avgang kan roe seg, nå som en ny direktør er på plass.