Hopp til innhold

Frykter for heimevernet

Det er sterke reaksjoner på at Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt kan bli nedlagt. Generalinspektøren for Heimevernet vil legge ned fire distrikt om Forsvaret ikke får mer penger.

Egil Grindvik
Foto: Omer Sejnæs / NRK

Utstyret må være i orden ved landets mest moderne militærleir. Men snart kan det være slutt her på Setnesmoen ved Åndalsnes.

Les også:

Politikerne bestemmer

Siste forsvarspost mellom Værnes og Bergen kan forsvinne. Setnesmoen og HV-11 er i fare.

Om heimevernet ikke får mer penger er dette ett av fire HV-distrikt generalinspektøren vil legge ned.

– Min lojalitet er hos generalen min, men det er politikerne som skal avgjøre dette, sier distriktssjef i HV-11, Egil Grindvik.

Video FRYKTER FOR HEIMEVERNET

Arbeidsplasser

Det handler om 33 statlige arbeidsplasser, 3000 soldater og lange tradisjoner. Distriktssjefen mener folk vil merke det om det blir slutt på HV-11.

– De vil merke det først og fremst ved at Setnesmoen eventuelt vil forsvinne. Da reiser den siste militære installasjonen mellom Bergen og Værnes i Nord-Trøndelag.

– Hva syntes du om det?

– Det syntes jeg ikke noe særlig om. Vi bor i et fylke som har så stor verdiskapning og en stor forsvarsvilje i området her, at det absolutt bør være plass til et heimevernsdistrikt, sier Grindvik.

Per Devold

VIL MERKES: Distriktsrådsleder i HV-11, Per Devold tror folk vil merke det dersom HV-11 blir nedlagt.

Foto: Omer Sejnæs / NRK

Trenger HV

Det er tøffe tider i forsvaret, med hektiske øvinger og stor aktivitet. Likevel er det mange som uroer seg for Heimevernet sin fremtid. Kuttforslaget skal opp i Stortinget allerede i juni.

– Ulike hendelser har vist at vi bør ha noe i bakhånd. Heimevernet er en trent organisasjon som er effektiv når den blir kalt på, sier distriktsrådsleder i HV-11, Per Devold.

For Setnesmoen og heimevernet kan det bli spennende måneder framover. HV-11 kan bli historie.

– Vi føler at det blir for store avstander, og da vil det som vi har kalt fotavtrykket til HV-soldaten bli borte, sier Devold.