Hopp til innhold

Dette bildet får turleder til å steile

Flere turgåere går tvers over skavler som stikker ut over bratte fjellsider. – I verste fall ender det jo med dødsfall, sier daglig leder i Molde og Romsdals Turistforening, Arnstein Salthammer Eide.

Hurrungen snøskavl

SNØSKAVL: Dette bildet viser skispor over en snøskavl på vei opp til fjellet Hurrungen.

Foto: Arnstein Salthammer Eide

Arnstein Salthammer Eide

BEKYMRET: Arnstein Salthammer Eide er daglig leder i Molde og Romsdals Turistforening. Han er bekymret over at flere går over snøskavler.

Foto: Kari Nygard Tvilde/DNT

Bildet viser skispor som går tvers over en massiv snøskavl på vei opp til toppen av fjellet Hurrungen i Isfjorden i Romsdal.

– Skavelen går jo et godt stykke innenfor sporet der to personer har gått. Du får litt vondt i magen, sier fotografen bak bildet, Arnstein Salthammer Eide. Han er daglig leder i Molde og Romsdals Turistforening.

Han la ut bildet i Facebook-gruppa «Toppturer i Nordvest» og i diskusjonen under er det mange andre som deler sine bilder av skispor som går over lignende snøskavler.

– Det er nesten utrolig at det ikke har vært flere ulykker med skavlbrudd når man ser bildet jeg tok, og som andre har lagt ut, mener Salthammer Eide.

Frykter dødsfall

Snøskavl Hurrungen

HURRUNGEN: Her er hele bildet Salthammer Eide tok.

Foto: Arnstein Salthammer Eide

Konsekvensene kan være fatale hvis en slik skavl forsvinner under beina på turgåerne.

– I verste fall er det jo dødsfall. Etter hva jeg kan huske har det blant annet vært to ulykker på Kyrkjetaket i Isfjorden for noen år tilbake, og det er jo en av de mest populære toppturene i landet, forteller Salthammer Eide.

Toppturer på ski har blitt veldig populært de siste årene, og stadig flere skientusiaster beveger seg oppover fjellsidene til de mest spektakulære toppene. Turistforeningslederen tror det kan bidra til flere ulykker i fjellet.

– Ja, det tror ikke jeg er til å unngå. Desto flere som går på tur i fjellet, desto flere ulykker vil det bli. Men jeg synes egentlig at det har vært overraskende lite ulykker i det siste. Økt fokus på sikkerhet, fjellvettregler og snøskredvarsel de siste årene bidrar nok til at fjellfolk er mer fokusert, sier han.

Vær 100 prosent sikker

Salthammer Eide råder turgåere til å være forsiktig og ikke gå for nærme kanten.

– Man må holde avstand hvis man ikke er 100 prosent sikker på at man står på fast fjell, sier han.

Ifølge han er det både de erfarne, lokalkjente turgåerne, og de mer ferske som lar seg lokke.

– Det er klart det er fristende å ville se utsikten når man kommer på en topp, og at man da går lengst mulig ut. Jeg vil anbefale folk å se godt rundt seg og se fast fjell der man går, forteller Salthammer Eide.