Frykter narkodødsfall i Ålesund: – Jeg trodde jeg skulle dø

Faren for overdose er enorm ved bruk av syntetiske stoffer. NRK har snakket med en som har prøvd et av dem - han overlevde såvidt. Overlege Aase Grebstad er redd Ålesund snart får sitt første dødfall som følge av de narkotiske stoffene.

Narkotika Alpha -pvp

Før jul gjorde politiet et stort beslag av partydop i Ålesund. Stoffene har skremmende bivirkninger ifølge en som har prøvd de.

Foto: Kripos

Aase Grebstad

FRYKTER DØDSFALL: Aase Grebstad er redd for dødsfall som følge av de syntetiske rusmidlene.

Foto: NRK

– Blodtrykket går opp, pulsen stiger, du kan få høy feber og kroppen bare kollapser, er beskrivelsen til overlege Aase Grebstad om effektene syntetiske rusmidler kan ha på kroppen.

I oktober i fjor fant politiet i Ålesund 24 000 brukerdoser av rusmiddelet Alpha-PVP, et stoff som aldri er blitt registrert i byen tidligere. Det er dette narkotiske stoffet og andre typer av såkalt «partydop» som skaper bekymring i helsevesenet.

– Du kan bli psykotisk, få ekstrem angst, og en helt bisarr oppførsel. Jeg har hørt om folk som legger seg på togskinnene og tenker at det skal gå bra, forteller Grebstad.

– Jeg trodde jeg skulle dø

Rune er blant dem som har prøvd syntetiske rusmidler, en vei han aldri vil gå ned igjen.

Han ønsker å være anonym i denne saken.

Rune advarer på det aller sterkeste mot bruk av denne typen rusmidler.

– Jeg prøvde det fire-fem ganger, men den sjette gangen fikk jeg for mye. Det skal så veldig lite til for at man får overdose av det, og da ble jeg skikkelig redd. Jeg fikk hjerteklapp og ble liggende i fosterstilling på gulvet, og klarte ikke å gjøre rede for meg, forteller han.

– Jeg trodde jeg skulle dø, rett og slett, sier Rune.

Fraråder andre å gjøre det samme

Han beskriver hvordan tankene malte rundt i hodet i løpet av de 30–40 minuttene rusen varte, og merket at noe var alvorlig feil da han kjente at det vibrerte i brystkassen.

– Det er livsfarlig, det har jeg sagt fra dagen etter jeg tok det siste gang. Jeg anbefaler ingen å begynne med det, sier han.

Rune ble reddet av noen slektninger som fikk kjørt han til sykehuset. Han ble senere operert for utblokking og er overbevist om at det var de syntetiske rusmidlene som gjorde at han havnet der.

Men ikke alle er like heldig som Rune, og overlege Grebstad frykter dødsfall i Ålesund som følge av de syntetiske rusmidlene.

– Stor sannsynlighet

– Jeg tenker at det er stor sannsynlighet for at det skjer. Det er som å spille russisk rulett når det er så vanskelig å dosere. Ungdommene dør ofte før de kommer frem til sykehuset. Du finner dem med mobilen ved siden av kroppen, og de har ikke rukket å ringe engang, skildrer hun.

Grebstad er ikke overrasket over at Alpha-PVP og andre syntetiske stoff er i omløp, da Ålesund er kjent for å være en amfetamin-by og Alpha-PVP er et amfetaminlignende stoff.

Det er også flere utfordringer med de nye rusmidlene.

– Det er vanskelig for medisinsk avdeling å vite hva de har tatt når de kommer inn og hvordan skal man behandle noe, når man ikke vet hva de har fått i seg, mener Grebstad.