NRK Meny
Normal

Fisken smaker bedre når du fisker han sjøl

Ungene lærer seg å sette pris på fisken på en helt annen måte når dem har fiska han sjøl. Gleden av naturen og friluftslivet står på menyen for de 26 barna på Viken gård i Frei på Nordmøre.

Anne liker å fiske

Anne Sevaldsen (10 år) liker å fiske og får kyndig hjelp av Marte Melbø i friluftsrådet

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Her har vi det kjekt både små og store, sier Marte Melbø fra Nordmøre og Romsdal friluftsråd, som står bak friluftsskolen gjennom hele denne uka.

Vi prøver å sette inn små spirer med forskjellige friluftsaktiviteter, så noen frø, sånn at ungene kanskje kan finne ut at dette ønsker dem å holde på med.

Friluftsrådet har med seg blant flere folk ifra jeger- og fiskerforbundet til å instruere og være sammen med barna gjennom uka.

Aktivitetene står i kø gjennom dagen

Marte Melbø i Nordmøre og Romsdal friluftsråd

Marte Melbø i Nordmøre og Romsdal friluftsråd.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Ungene like å holde på med ting hele tida, sier Marte. Her skal dem bygge lem på naustet, oppgradere båtstøa, padle kajakk, bueskyting, bade og sjølsagt lage maten sjøl. Men da må ungene fiske – med stang og reke som agn.
10 år gamle Anne Sevaldsen fra Kristiansund er vant med å fiske på hytta.

– Hver gang jeg er der liker jeg å gå i robåten med mamma og pappa eller bestefar for å fiske. Men nå skal Anne fiske med stang fra land.

Får smaken på fisk

Fint å fiske ved Viken gård

Her får ungene prøve stangfiske fra land.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Vet ikke om jeg får like mye fisk da, men sluken som tyngde og reke som agn, så skal hun i alle fall prøve og har godt håp. Att på til er Anne glad i fisk og liker torsk best.

Vi er ute 6 og en halv time om dagen og det er veldig gøy, sier Anne som er med på friluftsskole for første gang. Her får vi være med på mye nytt som vi ikke har prøvd før.

Niklas Kleivmyr og Camilla Kaldvansvik står i kø for å få hjelp til å lage ferdig styltene som de har spikka sjøl etter å ha henta emne i skogen.
Ola Fremo fra Friluftsrådet hjelper med saga og skrutrekker.

Camilla har laga mønster på krykkene, hjerter og striper og noen ruter.
Begge har prøvd stylter før, men gleder seg til å prøve å gå på stylter de har laga sjøl.

Styltene lager barna sjøl

Gøy med stylter og spesielt når barna får lage dem sjøl, her med assistanse av Ola Fremo fra friluftsrådet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK