NRK Meny
Normal

– Norsk språk er helt annerledes, både når det gjelder tenking og meninger

Han har opplevd tortur i fengselet og kom til Molde som fribyforfatter. Nå har han gitt ut sin første diktsamling på norsk. Tunge nøkler rasler er tittelen på diktsamlingen.

No skal du få møte ein forfattar som har skrive om tida han sat i fengsel i Benin i Vest Afrika. Gilles Dossou Gouin er Moldes første fribyforfattar. Diktsamlinga "Tunge nøkler rasler" er hans første bok skriven på norsk.

Gilles Dossou-Gouin har gitt ut diktsamling på norsk. Han kom som fribyforfatter til Molde i 2005 etter å ha vært fengslet og torturert i hjemlandet.

Dystre silhuetter

Tunge skritt hamrer i gaten

Gilles Dossou-Gouin leser fra diktsamlingen sin, «Tunge nøkler rasler». Det er hans første bok på norsk. Og språket har han lært seg etter at han kom som fribyforfatter til Molde i 2005.

Han forteller om de brutaliteten han ble utsatt for da han gav ut sin første bok i Benin. Han ble fengslet og ble torturert.

De slo meg nesten i hjel. Jeg trodde jeg skulle dø, forteller han til NRK.

De klarte ikke å ta knekken på ham. Selv om han var sikker på at han skulle dø, klarte han på mirakuløst vis å komme seg bort.

– Jeg klarte heldigvis å rømme fra fengslet, forteller han.

Nå har han bodd i Molde i 8 år. Der bor han sammen med familien sin. I fjor gav han ut boka «En fremmed i Hustadvika». Han har virkelig studert nordmenns både språk og væremåte. Han måtte lære seg «å tenke på norsk» .

I Norge snakker man i veldig korte setninger. Man snakker ikke så mye. Jeg begynte å lese norske forfattere som Sigrid Undset, Knut Hamsun og Rolf Jacobsen. Slik prøver jeg å lære hvordan jeg kan bygge mitt norske forfatterskap.

Han har fått oppleve at det å trenge inn i det norske språket ikke bare er enkelt.

Det er helt annerledes. Både når det gjelder tenking og meninger, sier han engasjert.

I Benin arbeidet han som forfatter, journalist og etterforsker. Han vokste opp i en ressurssterk familie i hovedstaden Porto-Nove.

I sin første roman i hjemlandet kritiserte han pedofili i den beninske kirken og han skrev om økonomisk korrupsjon. Han brukte 15 år på å skrive denne boken. Dagen etter utgivelsen i 1997 ble han arrestert, fengslet og banket opp.

Boken handlet om politikk og diktatur.

– Hva opplevde du i fengselet?

Jeg opplevde smerte, og angst, er det første Gilles Dossou-Gouin svarer på dette spørsmålet. Og han leser fra diktet fengselsnøklene. Om lydene fra de klirrende nøklene. Han vet at fengselsbetjenten er på veg, og han vet hva det betyr. Det er også et svar på spørsmålet om hva han opplevde. Svaret er igjen smerte og angst.

I Molde har han og hans familie fått et trygt og godt liv. Nå er han spent på hva de norske anmelderne vil si om hans norske bok.

Jeg er veldig nervøs. Nordmenn er veldig direkte og tydelige. Det er ikke A og B, men enten A eller B, sier han og gestikulerer. Tunge nøkler rasler er tittelen på Gilles Dossou-Gouin's nye diktsamling.

N