Fredriksen kaster seg inn i kampen om rederiene

Kjell Inge Røkke har startet og nå vil John Fredriksen være med. Ifølge Finansavisen ser Fredriksen på muligheten for å kjøpe rederier på billigsalg.

John Fredriksen

KJØPEKLAR: John Fredriksen er interessert i å kaste seg inn i kampen om rederier på billigsalg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Industrieier Kjell Inge Røkke

FÅR KAMP: John Fredriksen utfordrer Kjell Inge Røkke om de konkurstruede rederiene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Finansavisen skriver fredag at mangemilliardær John Fredriksen ikke har tenkt til å sitte stille på sidelinjen og se på mens Kjell Inge Røkkes Aker raider konkurstruede supplyselskaper.

Krisen i oljenæringen har ført til store økonomiske problemer for mange norske offshorerederier. Mange av dem har høy gjeld og har de siste månedene forhandlet med kreditorene om videre drift. Nå kaster flere pengesterke selskap seg inn i kampen om å kjøpe offshorerederier på billigsalg.

– Det er ingen tvil om at supplynæringen må konsolideres ytterligere, og vi vil definitivt være med, sier Fredriksens høyre hånd, Harald Thorstein, til Finansavisen.

Tøffe økonomiske tider

Torsdag ble det klart at Aker-kontrollerte Solstad Offshore tar over Rem Offshore, og det er ventet at flere andre lignende selskaper vil møte samme skjebne.

I de tøffe tidene sitter Fredriksen på en langt større pengebinge enn de fleste av konkurrentene, men det er ikke klart hvilke selskaper han vil prøve å gjøre innhogg i.

– Det har vært vanskelig å få til gode dealer, men nå begynner de å tvinge seg frem. Vi er her for å ta del i diskusjonene og for å se hva som kan bli gjort, sier Thorstein til Finansavisen.

Avviser frierier

Stig Remøy

AVVISER: Stig Remøy vil ikke la seg lokke av Aker eller andre.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nyoppkjøpte Rem Offshore er bare et av flere rederier som holder hus i Herøy kommune, og Aker har tidligere åpnet for å prøve seg på naboene til Rem–Olympic Ship og Havila Shipping.

E24.no har snakket med disse og flere andre rederier, men foreløpig ser det ikke ut til at de biter på agnet til Røkke eller andre aktører.

– Den løsning som Rem Offshore har gått inn for med Solstad Offshore er ikke en løsning for Olympic Ship, skriver eier av Olympic Ship, Stig Remøy, i en e-post til E24.

Ansvarlig redaktør i næringslivsportanel nett.no, som følger offshorenæringen tett, Kjetil Hånes, mener motvillige rederier burde bekymre seg for andre enn Røkke.

– Når de store aktørene kommer og plukker opp selskap, har rederiene egentlig veldig lite å stille opp med. Man skal være klar over at Røkke ikke er den verste aktøren. Det sitter folk i Beijing, Moskva, London og New York som følger med på det som skjer, sier han til NRK.