Hopp til innhold

Frank Sve foreslått som førstekandidat i Frp

Nominasjonsnemnda i Møre og Romsdal Frp foreslår Frank Sve som førstekandidat til stortingsvalget neste år.

Frank Sve

Stortinget kan bli neste stopp for fylkespolitiker Frank Sve.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er klart etter møtet i nominasjonsnemnda i Vestnes tirsdag kveld. Det enstemmige forslaget fra nominasjonsnemnda som ble sendt ut til lokallagene onsdag, skal ut på høring før det endelig forslaget blir lagt frem 19.november.

Det er nominasjonsmøtet over nyttår som skal vedta den endelige stortingsvalglisten.

Kjent i hele fylket

Frank Sve har vært en markante fylkespolitiker i Møre og Romsdal og er i dag gruppeleder for Frp sin fylkestingsgruppe. Han var leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal i perioden 2007-2011. Han har også vært ordfører i Stranda i åtte år.

Stig Rune Andreassen

Stig Rune Andreassen er leder for nominasjonsnemnda i Frp.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

– Frank Sve er kjent i hele fylket. Han er populær både på Nordmøre, i Romsdal og på Sunnmøre. Vi vet han vil dra mange stemmer, og en enstemmig nominasjonskomitè har tilbudt ham førsteplassen, sier leder i nominasjonsnemnda, Stig Rune Andreassen.

Nesvik trakk seg

Det ble skapt ny spenning i nominasjonsprosessen i Frp etter at veteranen Harald Nesvik sa nei til gjenvalg. I det første forslaget fra nominasjonsnemnda var Nesvik som i dag er parlamentarisk leder i Frp, foreslått på førsteplass med Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale på de to neste plassene.

Frank Sve sa opprinnelig nei til å stå på stortingsvalgliste så lenge Harald Nesvik ønsket gjenvalg. Når Nesvik trakk seg var Sve igjen aktuell som en av toppkandidatene.

Sterk liste

På de to neste plassene har npominasjonsnemnda foreslått innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale foreslått.

– Dette er en veldig sterk liste. Jeg kjenner ikke alle listene rundt om i landet, men i Frp er det ingen fylker som har en så sterk liste som vi har på de tre første plassene, sier Stig Rune Andreassen.

– Men de tre fremste er fra Sunnmøre, er det et problem at ingen fra Nordmøre og Romsdal er med her?

– Nei, dersom vi fortsetter i regjering så vil Listhaug og Dale fortsette som statsråder, og da blir det interessant hvem som står på de neste plassene for disse vil da få møte på Stortinget. Og på fjerdeplassen har vi foreslått Jan Steinar Engeli Johansen fra Averøy.

Håper på tre mandat

Frp var det største partiet i Møre og Romsdal ved stortingsvalget i 2005. Fire år senere opppnådde Frp rekordhøye 27,4 prosent, men ble slått av Arbeiderpartiet. Likevel fikk partiet inn tre representanter fra Møre og Romsdal.

Ved stortingsvalget i 2013 gikk FrP kraftig tilbake i Møre og Romsdal, men holdt andremandatet med klar margin.

– Vi skal jobbe hardt for å gjenvinne det tredje mandatet. Da må vi opp på 27-28 prosent, men det er mulig, sier Stig Rune Andreassen.