Hopp til innhold

Frakter tonnevis av mat ut i fjellheimen

Det er dugnadshelg i Den Norske Turistforening. Mange tonn Joikakaker, pannekaker, kakao, havregryn og annen proviant skal ut til hytter over hele landet.

Reindalseter ligger ved østenden av Langevatnet i Reindalen og er midtpunktet i rutenettet i Tafjord

Ålesund-Sunnmøre Turistforening fraktet i dag ut mat til mange av sine hytter blant annet den populære Reindalsetra.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Ved Zakariasdammen i Tafjordfjella er alt gjort klart. 50 lass med mat skal ut til 13 turistforeningshytter. To helikopter er i lufta og på bakken er de flere titalls frivillige.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye som ligger bak, hvordan det som er på hyttene kommer dit og hvorfor de bare kan komme og plukke seg proviant og fyre med ved i ovnen, sier Linda Flem, daglig leder i Ålesund-Sunnmøre Turistforening.

Linda Flem, daglig leder i Ålesund-Sunnmøre Turistforening.
Foto: Jannicke Farstad / NRK

Over hele landet er det storaksjon i Den Norske Turistforening (DNT) denne helga.

– Dette er den store provianteringshelga over hele landet. Både i Jotunheimen, Breheimen, Hardangervidda og i Trollheimen er dugnadsfolket nå i full sving for å få alt på plass, forteller Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.

Mette Øinæs Habberstad

Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

17,5 tonn mat

I 2017 ble det registrert over 450 700 overnattinger på DNTs hytter. I tillegg kom det mange hundre tusen dagsbesøk.

– Antall medlemmer øker stadig og vi får flere nye hytter, så vi tror vi kommer til å nærme oss 500.000 overnattinger i år, sier Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.

Og turgåere trenger påfyll når de kommer frem til fjellhyttene etter en lang tur. Og det er ikke småtterier som skal til. Turistforeningen har ikke noen totaloversikt over hvor mange tonn med proviant som går med i helgens store proviantaksjon, for alle de 57 lokale turistforeningene styrer med sine innkjøp.

Habberstad viser frem noen eksempler: Bergen og Hordaland Turlag regner i snitt 700 kilo proviant per hytte. Med 25 hytter blir det 17,5 tonn. Stavanger Turistforening har 22 selvbetjente hytter og frakter ut omtrent 10 tonn proviant til dem.

DNTs frivillige i gang med proviantarbeidet på Reindalseter

De frivillige har vasket og ryddet på hyttene. Nå er det provianten som skal i hus.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Joikakaker troner på topp

Det er mye forskjellig mat som skal til fjells i helgen, men turfolket har noen klare favoritter, forteller Habberstad.

– Joika-kaker troner fortsatt på topp. Pannekaker er en god nummer to og havregryn er den mest populære tørrvaren. Pasta carbonara er en favoritt blant barnefamiliene og der det fins bacalao er det veldig populært, sier hun.

I Tafjordfjella er det nettopp bacalao som er den store favoritten blant turfolket, forteller Linda Flem, i Ålesund-Sunnmøre Turistforening.

Men å få maten opp til hyttene var ikke bare lett i dag. Sterk vind og tåke gjorde det til tider umulig å lette med helikopter.

– Det er alltid litt spennende og litt action. Men vi har godt humør, sier Flem.

DNT frakter proviant til Reindalseter

Helikoptret kunne til slutt lette og maten kom frem til Reindalsseter.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL