Hopp til innhold

Fraflytting et stort problem

Utkantkommunene klarer ikke å lokke ungdommene sine hjem etter at de har flytte vekk for å gå på skole. Vanylven kommune sliter spesielt med å lokke tilbake damene, og nå er mannfolka lei av å vente.

Fiskå

SLITER MED FRAFLYTTING: Fiskå i Vanylven kommune er en bygd som sliter med fraflytting. Folketallet i kommunen har minket Folketallet har minka med nesten 500 de siste ti årene.

Foto: Thomas Bickhardt

Roy Skåre og Chriss Ole Fiskaa venter på at damene skal komme hjem. Vanylven er en av mange utkantkommuner som sliter med å få de unge tilbake etter endt utdanning.

Les også:

– Det er mest mannfolk som går her. Skal ikke bygda forsvinne helt vekk så må det være kvinnfolk her, slik at det går enn å gå videre, forteller Skåre og Fiskaa.

Hør HELE saken her:

Tilbyr det gode liv

Vanylven er bare en av mange norske utkantkommuner som sliter med å få tilbake de unge etter at de har reist ut for å ta seg utdanning.

Roy Skåre

Roy Skåre holder stand i Vanylven.

Foto: Birthe Bringsvor / NRK
Andreas Nørve

Assisterende rådmann i Vanylven, Andreas Nørve.

Foto: NRK

Folketallet i den lille kommunen Vanylven har minket jevnt de siste årene, fra 3895 i utgangen av 2001 til 3417 i 2011, og bare 145 av disse er kvinner mellom 20 og 29 år.

Men assisterende rådmann, Andreas Nørve, som selv er innflytter fra Ålesund, har håp om at denne utviklingen skal snu.

– Vi kan tilby det gode liv, trygghet for barn og unge, god eldreomsorg og et liv med mindre stress og jag, sier Nørve.

Men dette vil damene ha

21 år gamle Marte Sæther har flyttet fra Vanylven til Ålesund. Hun er langt fra den eneste som har flyttet vekk.

– I Ålesund er det kjøpesenter og det er mye kjekt å finne på. jeg har også jobben min her, forteller Marte Sæther.

Folketallet har minket med nesten 500 de siste ti årene. I 2010 hadde 258 av de 430 kommunene i Norge større ut- enn innflytting.

Sjekk tall over innflytting og fraflytting HER

Må få bedre kunnskap

Ungdommene må ha bedre kunnskap om kommunen sin, sier kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete.

– Det å gi de god kunnskap om kommunen sin, om mulighetene som ligger der, og om arbeidslivet som ligger der er viktig, sier Navarsete.

– Damene er vel mer eventyrlystne og vil ut å se seg rundt, mens vi karene blir igjen i bygdene. Det hadde vært fint å fått damene tilbake igjen slik at det hadde vært litt folk her. Det blir litt for mange ungkarer, forteller Skåre og Fiskaa.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL