NRK Meny
Normal

Fra vekstsmerter til bråstans i Giske kommune

Veksten i folketallet har stoppet helt opp i Giske kommune etter flere år med sterk økning.

Knut Støbakk

Ordfører Knut Støbakk (KrF) er ikke spesielt glad når han studerer folketallsutviklingen i Giske.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Giske kommune har vært blant kommunene i Møre og Romsdal der folketallet har økt mest de siste årene. Særlig etter at det ble slutt på innkreving av bompengene for Ålesundstunnellene, har denne økningen skutt fart.

Gode tider for næringslivet og utviklingen innenfor den maritime næringa har vært en viktig grunn til denne veksten.

Overraskende

Men siden nyttår har folketallet stått helt stille, sier ordfører Knut Støbakk (KrF).

– Nei, jeg synes ikke noe særlig om det, men vi er jo nødt til å ta realitetene innover oss. Vi kunne ikke forvente at det skulle fortsette å vokse like mye som før, men at det skulle ende på null de første fire månedene overrasker meg, sier Støbakk.

Giske har sammen med Sula, Ulstein, Skodje og Ørskog vært vinneren blant kommunene i Møre og Romsdal når det gjelder folketallsutvikling. Fra 2007 til 2012 økte folketallet med helle 800 innbyggere. Det har ført til vekstsmerter i Giske.

Nedgang i økonomien

Men de første fire månedene i år har veksten gått i null. Ordføreren tror det er nedgangen i økonomien og økt pessimisme som gjør at veksten i folketallet har stoppet opp.

– Det er vel kanskje den usikkerheten i forhold til arbeid og situasjonen generelt i landet som gjør at folk kvier seg for å flytte på seg og skaffe seg nytt arbeid en annen plass. Dette har vi ikke fått sjekket ut, men kanskje er det dette som er grunnen, sier Knut Støbakk.

– Men dette er jo dramatisk?

– Ja, det er klart. Vi fikk jo veksttilskudd i fjor, og det er klart dersom disse fire millionene forsvinner ut av budsjettene våre så vil det jo merkes fra og med neste år, sier Støbakk.