Brukte 29 timer på å komme seg hjem til jul

Doramas Francés Alemán (31), og Julie Leloutre (23) får feire jul med familien i Normandie. Men veien dit har vært komplisert.

Endelig framme

ENDELIG FRAMME: Julie, Doramas og Summer kom fram lørdag formiddag.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Paret startet å planlegge turen tidlig i høst, og booket flybilletter til Frankrike. Bare noen få dager etter at flybillettene var i boks, ble flyet kansellert og paret ble tvunget til å finne en annen løsning.

– Vi ville virkelig til Frankrike, på grunn av familien min som jeg ikke har sett på ett år. I Norge er det bare oss tre, og julen er en familiehøytid, sier Julie og klapper hunden Summer.

julie og

FØR AVREISE: Paret var spente før avreise.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Løsningen de kom fram til er noe mer tidkrevende enn å fly. Paret planla å kjøpe en ny bil neste år, men kjøpet ble framskyndet slik at de kunne komme seg hjem til jul.

29 timer i bil

Turen startet fra fergekaia på Haramsøya på Sunnmøre klokka 05:00 fredag 18. desember. Fra Larvik tok de ferge til Danmark. Derfra kjørte de gjennom Tyskland, Nederland og Belgia før de til slutt nådde Normandie. Turen tok 29 timer, og gikk helt etter planen.

LUFTETUR: Hunden Summer får luftet seg under turen, heldigvis liker hun å kjøre bil.

LUFTETUR: Hunden Summer får luftet seg under turen, heldigvis liker hun å kjøre bil.

Foto: Privat

De rakk å være framme før portforbudet startet klokken 20 lørdag kveld.

– Å krysse landegrensene var overraskende enkelt. Det er kanskje flere kontroller på vei tilbake, og det er noen usikkerheter knyttet til om vi trenger negativ PCR test eller ikke, sier Julie.

I forkant av turen har paret brukt mye tid på å følge med på retningslinjene i landene de skal innom på turen, gjennom nettsiden reopeneuropa.

KJØRER HJEM TIL JUL: Paret byttet på kjøringen nedover Europa.

KJØRTE HJEM TIL JUL: Paret byttet på kjøringen nedover Europa.

Foto: Privat

Strenge tiltak

I Frankrike er alle ikke-essensielle virksomheter stengt, og munnbind er obligatorisk når man skal ut. Det er også portforbud mellom klokka 20 og 06. Sammenkomster er svært begrensede, og det er en maksgrense på 6 voksne for øyeblikket. Landet har passert 60.000 døde av korona.

– Familien min bor på en veldig liten plass, noe som føles tryggere, med tanke på korona, sier Julie.

Føler seg heldige

Doramas jobber som lærer ved Haramsøy skule, og Julie jobber i industrikonsernet Kongsberg. Til tross for at korona har gjort det vanskelig å besøke familien, føler paret seg heldige.

– Vi har begge fått oss fast jobb, og selv om det er kjedelig at vi har mange planer som ikke har latt seg gjennomføre enda, har vi mye å være takknemlige for. Når vi ser hvordan koronasituasjonen er i andre land i Europa, føler vi oss veldig heldige som bor i Norge, sier Julie.

Paret bruker å videochatte med familiene hver søndag.

– Familien min sier at vi er veldig heldige som bor i et trygt land som kontrollerer viruset, sier Julie.

Vanskelig situasjon

Julie har ikke sett familien sin på et år, da planene om at familien skulle komme på besøk til Norge ble spolert etter at koronautbruddet kom i mars.

– Jeg har aldri vært borte fra familien min så lenge før, så det var et følelsesladet gjensyn, sier Julie.

Paret må i ti dagers karantene fra de kommer hjem 2. januar.

– Skolen var behjelpelig og la til rette for at jeg kan undervise digitalt, slik at jeg får fullføre karantenetiden, sier Doramas Francés Alemán.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 03.03.2021
2 044
Smittede/uke
109
Innlagte
623
Døde
334 863
Vaksinerte

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL