Dette bildet tok Elias (14) i arbeidsuka

9-klassingen Elias Krumsvik valgte å bli med en fotograf på tur i arbeidsuka.
– Jeg trodde vi skulle dra til Dovrefjell eller noe sånt, så jeg ble litt overraska da vi skulle til Kenya.

Løve i Masai Mara

LØVE I MASAI MARA: Elias Krumsvik tilbrakte mange timer i jeepen hver dag på jakt etter gode bilder av løver og andre dyr.

Foto: Elias Krumsvik

I en uke var Elias Krumsvik fra Volda i Masai Mara i Kenya og så blant annet løve, leopard, gepard, sjiraffer og hyener på nært hold.

– Det var veldig spennende. Både det å få møte den afrikanske kulturen og se alle dyrene, sier 14-åringen som opplevde kontinentet for første gang.

Gruppebilde i Maasai Mara

Elias Krumsvik, Olav Thokle og guiden John Siololo «Big John» i Masai Mara naturreservat i Kenya.

Foto: Erlend Krumsvik

Faren til Elias, Erlend Krumsvik, er hobbyfotograf og venn med Olav Thokle som er profesjonell naturfotograf. Elias som er svært interessert i foto spurte derfor faren om de tre kunne dra på tur sammen, men han hadde ikke trodd at de skulle dra så langt.

– Jeg trodde vi bare skulle dra til Dovrefjell eller noe sånt, så jeg ble litt overraska.

Elias Krumsvik

Olav Thokle som er medlem i norske naturfotografer har fått forespørsler tidligere om å ha med seg elever i arbeidsuka, men det har ikke passet. Denne gangen gikk det rette veien.

– Vi hadde forberedt oss godt og det gikk veldig fint. Vi var litt spent i forkant fordi det er veldig mye venting og ganske slitsomt i perioder, men Elias klarte det veldig bra, sier han.

Arbeidsdagene i Masai Mara er temmelig annerledes enn en vanlig arbeidsdag i Norge. I 12 og en halv time var de i bilen hver dag.

– Ofte var jeg litt trøtt og måtte sove i bilen, men jeg måtte hele tiden være klar til å ta bilde i tilfelle dyrene gjorde noe kult, sier Elias.

Løver i Masaai Mara

– Det hadde nettopp vært regntid, så det var veldig frodig og grønt. På turen så vi både løve, leopard, gepard, sjiraffer, hyener ... Det var et håp om å få se neshorn, men det er så sjelden i Afrika, sier Elias Krumsvik.

Foto: Elias Krumsvik

Leopardmor i treet

Ettersom det nettopp hadde vært regntid i Masai Mara, var det nå grønt og frodig og perfekt for å ta bilder.

– Det var nesten helt surrealistisk. I starten kommer man seg ikke så langt, fordi man har lyst til å ta bilde av alt man møter, Man jakter hele tiden på en bedre situasjon. Det beste bildet er jo det man ikke har tatt, sier Thokle.

Både Elias Krumsvik og naturfotografen er enige i at den største opplevelsen var å se en leopardmor med ungene sine som lå høyt oppe i et tre.

– Vi hadde lett etter en leopard i flere dager og da vi endelig fant den, var det veldig kult å se den og ta mange fine bilder, sier Elias.

Leopard

– Det var veldig kult å se leopard og ta mange fine bilder, sier Elias.

Foto: Elias Krumsvik

– Var du litt redd?

– Egentlig ikke, fordi vi hadde en guide som hadde vært 11 år i bransjen så han hadde ganske god kontroll. Men i bilen så humpet det og vi kjørte noen bratte bakker der bilen nesten kunne velte. Da var jeg litt redd, men jeg ble vant til det.

– Det går også mange elver gjennom landet som vi måtte kjøre over. Ofte var vannet ganske høyt, så det kom nesten inn i bilen. Det skjedde to ganger at vi ble sittende fast og begynte å spinne, forteller 14-åringen.

Turen holdt på å gå i vasken

Måneden før avreise, så det ut til at Kenya-turen skulle gå i vasken. Elias pådro seg nemlig en skade etter en skitur og knuste hælen.

Elias Krumsvik sitter klar for å fotografere dyrene

Elias Krumsvik hadde en skiulykke måneds tid før turen og var redd han ikke kunne dra til Kenya. – Jeg stod på ski hoppet over landingsbakken, landet på flat mark og knuste hælen.

Foto: Erlend Krumsvik

– Jeg var redd for at jeg ikke kunne dra, men dagen før vi dro var jeg på kontroll og fikk beskjed om at det så fint ut, sier Elias Krumsvik.

9-klassingen har ikke bestemt seg for hvilket yrket han vil satse på, men er usikker på om det blir naturfotograf.

– Etter turen vurderer jeg det mest som en hobby, men vi får se, sier han.

– Vi var i bilen 12 og en halv time om dagen, så jeg blitt trøtt, men jeg måtte hele tiden være klar til å ta bilde i tilfelle dyrene gjorde noe kult, sier Elias Krumsvik. Foto: Olav Thokle.