Forvirring rundt alkoholsalg

Skal dagligvarebutikker og Vinmonopolet selge alkohol på valgdagen? Flere steder hersker det forvirring rundt situasjonen.

Vinmonopolet på Alna senter på Alnabru

VINMONOPOLET: Både dagligvarebutikker og Vinmonopolet kan holde åpent på valgdagen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Valglogo

– Vet du om vi skal være åpen på valgdagen? Er det avgjort?

– Jeg har ikke fått noen mail om det.

De ansatte på Vinmonopolet i Ålesund vet fremdeles ikke om de må jobbe på valgdagen, 14. september. Endringer i alkoholloven sier at dagligvarebutikker og Vinmonopolet kan selge alkohol på valgdagen, men det er opp til hver enkelt kommune om de vil gjøre det eller ikke.

Flere steder har ikke kommunikasjonen nådd helt frem.

– Ålesund kommune har ikke gjort noe vedtak om at det skal være forbudt å selge alkohol på valgdagen. Det er lov til å selge alkohol på valgdagen i Ålesund, sier rådgiver Øyvind Skjelten som nå vil informere butikkene.

Misforståelser

Jens Nordahl

SENDT BREV: Vinmonopolet og pressesjef Jens Nordahl har sendt brev til kommunene og bedt de svare ja eller nei til å selge alkohol på valgdagen. Det er det ikke alle som har svart på.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Av Vinmonopolets butikker skal 75 holde åpent, 71 stenge dørene, mens de fortsatt venter på svar fra 109 av utsalgsstedene.

Flere kommuner har nemlig ikke oppfattet at de må svare ja eller nei på brevet som ble sendt ut tidligere i år.

– Dette er byråkratiske prosesser som tar tid og det er nok årsaken til at vi ikke har fått et svar fra alle kommunene. De fleste kommunene som ikke har behandlet dette innen den 10. september, vil det vel ikke være naturlig å forvente at rekker å behandle dette politisk, sier pressesjef for Vinmonopolet, Jens Nordahl.

– Kommer overraskende på

Torbjørn Sagen

TAKKET JA: Kristiansund kommune har takket ja til å selge alkohol på valgdagen. Torbjørn Sagen sier valgendringen kom overraskende på.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Ifølge Vinmonopolet skal Kristiansund ha takket nei til å selge alkohol på valgdagen. Dette stemmer imidlertid ikke. Både de, og blant annet Molde har sagt ja. Dette kan tyde på at det er visse unøyaktigheter i Vinmonopolets tall.

Konsulent Torbjørn Sagen sier Kristiansund vil diskutere saka mer til neste valg – når endringene ikke kommer så brått på.

– Nå skal den alkoholpolitiske handlingsplanen opp til vurdering og revidering i neste valgperiode, så jeg synes det er naturlig at vi har et spørsmål om det i kommunen vår. Tidligere har ikke det vært et problem, for det ble jo åpnet opp første gang i år. Derfor kommer det litt overraskende på, sier han.