Forventer kjøp og salg av stemmer

Jeg er så sjokkert over den nye valgordningen at jeg ikke kan finne ord for det, sier valgforsker.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

-Den nye valgordningen med elektronisk stemmegivning via internett er lite gjennomtenkt og åpner for kjøp og salg av stemmer. Det sier professor i sammenliknende politikk og valgforsker, Frank Aarebrot.

11 norske kommuner skal ved kommunevalget i 2011delta i et prøveprosjekt med elektroniske valg, der velgerne skal få avgi stemme hjemme foran sin egen PC. I tillegg skal også 16 åringer få lov til å stemme ved kommunevalget.

- Dette er så hodeløst og jeg er sjokkert over at Kommunaldepartementet har gått med på en slik løsning, sier Aarebrot.

Les mer på kommunaldepartementet sine sider:

Elektroniske valg i 11 kommuner

- Hjemmet er ikke en kontrollert omgivelse, og dermed er ikke valget hemmelig, sier valgforskeren.

Kjøp og salg av stemmer

-Dette åpner for kjøp og salg av stemmer. Dessuten kan enkelte føle seg presset og forpliktet til å stemme det samme som ektefellen, sier Aarebrot.

Han frykter også at verdigheten rundt valget vil forsvinne dersom 16-åringer får mulighet til å sitte fremfor sin egen PC å avgi stemme.

-Se for deg at en gjeng med 16-åringer kommer hjem fra skolen for å spille data. Så sier en av de at nå skal vi ta å stemme. Så stemmer alle sammen, og har det fryktelig gøy, sier valgforskeren.

Aarebrot har ved flere anledninger vært norsk valgobservatør i utlandet, og han ville ikke følt seg trygg på at valget gikk rett for seg dersom en stemmer hjemme i sin egen stue.

Les mer på kommunaldepartementet sine sider:

16-åringer får stemme

Frykter hakcing

Kommunaldepartementet har garantert at den nye valgordningen skal være sikker. Det er ikke Aarebrot enig i.

-Vi snakker om identitetstyverier på nett i alle andre sammenhenger. Men ikke her. Det er ingen transaksjoner på nettet som kan garantere mot hakcing. Derfor er det ikke riktig å bruke nettet til noe så viktig som å stemme, sier Aarebrot.

Delta i debatten. Bør 16-åringer få lov til å stemme hjemme på gutte- eller jenterommet?