Hopp til innhold

– Nå må regjeringen innfri

Bondelagsleder Inge Martin Karlsvik har store forventninger til årets landbruksoppgjør. – Jeg tror regjeringen fikk en vekker i fjor, sier han.

Inge Martin Karlsvik

Bondelagsleder i fylket, Inge Martin Karlsvik sier han tror det er mulig å lokke flere til landbruket – dersom det blir lønnsomt.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Snart er det duket for årets landbruksoppgjør. Da vil det vise seg om vi får en reprise på det som skjedde i 2012, eller ikke.

I mai i fjor så nemlig bønder over hele Norge rødt da regjeringen gav Norsk Bondelag og Småbrukarlaget et tilbud på 900 millioner kroner – en sum som lå 1,3 milliarder kroner under det opprinnelige kravet på 2,2 milliarder.

Regjeringens fremlegg utløste demonstrasjoner over hele landet, og en rekke steder arrangerte bøndene protestkonvoi med traktorer.

Nå når årets landbruksoppgjør er nært forestående, håper bondelagsleder i fylket, Inge Martin Karlsvik at regjeringen gir bøndene et godt og rettsmessig tilbud.

Traktorer på Moa i Ålesund

Også i Ålesund demonstrerte bøndene da landbruksoppgjøret i 2012 ble offentliggjort.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK

Melkebøndene sliter

– Jeg tror regjeringen fikk en vekker med alle demonstrasjonene i fjor. De er nødt til å innfri i år, og jeg tror dette er siste sjans til å holde partiløftene, sier Karlsvik.

De siste årene har det blitt stadig færre melkebønder i fylket. Også husdyrnæringen og produksjon av storfekjøtt sliter. Som en følge av dette, sier bondelagslederen at de ønsker prioritering av bønder som driver med produksjon av melk og kjøtt.

Karlsvik tror det er mulig å snu trenden, og lokke flere folk til å drive med landbruk.

Det avhenger likevel av én ting – bedre vilkår for bøndene.

Må lønne seg

– Det er bare snakk om å komme med stimuli som gjør det lønnsomt å produsere mat. Vi går inn i jordbruksforhandlingene med håp om en avtale, sier lederen.

I fjor ble det brudd i forhandlingene allerede før de begynte, da regjeringen la «kun» 625 millioner på bordet i første runde. I år forventer altså Karlsvik at en kan gå til forhandlingsbordet med en mer positiv tone.

– Et brudd er ikke spesielt kjekt for bonden. Det taper vi på økonomisk. Vi er ikke noe redningsplanke for regjeringen, og forventer at de kommer med et tilbud vi er fornøyde med, sier han.