Fortsetter kampen for å bli romsdalinger

Innbyggerne på Orten, Ona og Sandøya i Sandøy kommune har ikke gitt opp håpet om å bli romsdalinger til tross for kommunestyret mandag vedtok å slå seg sammen med Ålesund.

Odd arve Orten

Odd Arve Orten vil fortsette kampen for at tre øyer i Sandøy får skifte kommune til Aukra.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

De rundt 60 innbyggerne på de tre øyene har krevd å få bli en del av Aukra kommune, men dette har kommunestyret i Sandøy tidligere avvist.

Sandøy har inngått en intensjonsavtale med Ålesund, Skodje og Haram som kommunestyret sa ja til mandag. Skodje skal behandle saken onsdag mens Haram har sagt nei til Ålesund.

Kommunestyret avviste også på ny en deling av kommunen der de tre øyene går til Aukra og dermed blir en del av Romsdal.

En del av identiteten

Men Odd Arve Orten som bor på Orten, og som sitter i kommunestyret for Venstre, vil fortsette arbeidet for å få skilt ut de tre øyene.

Laurdag 07.02.2016 var fleire av innbyggarane på øyene Ona, Sandøy og Orten samla

Folk som bor på Orten, Sandøy og Ona har engasjert seg i arbeidet for å blir en del Aukra og Romsdal.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

– Det har kommet en ny lovendring som sier at innbyggerne på eget initiativ kan søke om å få gå til en annen kommune dersom den tilhørigheten er mer fornuftig. Da skal det være mindre en ti prosent av innbyggerne av en kommunen som da har den anledningen. Det passer jo veldig bra for oss da for vi jo er fem prosent av innbyggerne, sier Odd Arve Orten.

– Det er en del av identiteten vår så dette er viktig. Vi har alltid vært en del av Romsdal så dette er naturlig, og Aukra er positiv til en grensejustering, sier Orten.

– Vi må ha en back-up

Vedtaket i kommunestyret i Sandøy mandag om å gå til Ålesund var enstemmig. Også Odd Arve Orten stemte for dette.

– Ordføreren vår har jo gått ut i media og sagt at småøyene aldri skal bli fradelt, og da må vi jo ha en backup, sier Odd Arve Orten.

Siste video/lyd

- Overlever eg dette skal eg lage ein stor støttekonsert til kreftavdelinga. Det sa dirigent Svein Eiksund til legane ved Volda sjukehus etter at han for halvanna år sidan fekk konstatert ein kreftsvulst på 10 centimeter. No er han frisk og har planane klare
 Landets nyeste Pusterom for kreftpasienter opna i Kristiansund i dag. Målet er å gi pasientane eit fristed frå sjukehuset - innanfor sjukehusets veggar.
Vi skal treffe ei jente som har vald å ta utdanning til eit litt uvanleg yrke. Ho er den einaste i vårt fylke i år. Ho e ei ganske tøff jente som trives best ute i det fri.