NRK Meny
Normal

Forsvareren: – Savner flere svar

Den tiltaltes forsvarer, Per Herman Thori-Aamot sier han skulle ønske han fikk flere svar under politiets forklaring i Aksla-saken i dag.

Aksla Rettssak-Forsvarer Per Herman Thori-Aamot

Forsvareren til den titalte stilte en rekke konkrete spørsmål i forbindelse med hovedetterforskerens vitnemål i retten i dag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim er aktor i rettssaken mot den tiltalte 24-åringen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I forbindelse med hovedetterforsker Sindre Ryssevik sin forklaring i Sunnmøre tingrett kom forsvarer Per Herman Thori-Aamodt med en rekke spørsmål rundt tidligere mistenkte i forbindelse med ranet av Pluto-kiosken.

Han stilte også flere spørsmål rundt etterforskningen av den tiltalte sine bevegelser drapsdagen.

For politiet har det vært viktig å få bekreftet eller avkreftet om «Mr.X» eksisterer eller om han er tiltaltes fantasiprodukt.

– Vi prøver å snevre inn tidspunktene, for å belyse hvorfor vi mener ranet også hører hjemme i tiltalen, sier aktor Ingvild Thorn Nordheim til NRK etter rettssakens andre dag.

Derfor er en kjøretur med en Toyota Supra blitt tema i etterforskningen. Mens tiltalte hevdet at han kjørte i denne Toyotaen sammen med «Mr.X», mener politiet at verken denne personen, Toyotaen eller kjøreturen eksisterer.

Etterlyste flere svar

Forsvarer Per Herman Thori-Aamodt stilte spørsmål om hvor sikre politiet kan være på det.

Aksla-rettssaken: Per Herman Thori-Aamot

Tiltaltes forsvarer Per Herman Thori-Aamot.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Jeg skulle ønske at politiet kunne gi klarere svar på spørsmålene rundt denne Toyota Supraen, sier Thori-Aamodt til NRK.

I retten gav han også uttrykk for at det ikke kunne fastslås at det kun var én person i bilen som var fotografert med overvåkingskamera.

Thori-Aamodt etterlyste også flere opplysninger om personer som tidligere har vært inne i saken som mistenkte. Hovedetterforsker Sindre Ryssevik bekreftet i retten at én person ble siktet i saken, men at dette var en misforståelse.

– Politiet skal etterforske både det som taler for og imot tiltalte. Og her er kanskje noen spor som burde ha vært fulgt opp bedre. I alle fall ville jeg ha hatt bedre svar på noen spørsmål, sier Thori-Aamot.

– Hvilke spørsmål da?

– Jeg har ikke fått klare svar på om det er tatt avhør av de som ble mistenkt på et tidlig tidspunkt. - Det er for utydelig om personene som var aktuelle på et tidlig tidspunkt virkelig er sjekket ut eller ikke, sier Aamot til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Ålesund

NRKs leder for krimseksjonen kommenterer Aksla-rettssakens andre dag.

Stabil dag i retten

På spørsmål om han syntes politiet stilte godt forberedt til dagens gjennomgang eller ikke, er Thori-Aamot tilbakeholden avvisende til å kommentere dette.

Ellers har det vært en svært teknisk dag i Sunnmøre tingrett, etter en delvis turbulent start der tiltalte hadde en mildt sagt tvilsom oppførsel.

Tirsdag nektet han både å reise seg under opplesningen av tiltalen, og han var også svært motvillig til å etterkomme dommerens ønske om at han skulle ta av seg luen.

Onsdag var 24-åringen langt roligere, og gjorde lite ut av seg. Han ønsket heller ikke i dag å avgi forklaring, men kommenterte ved ett tilfelle et vitneutsagn som dreide seg om Pluto-ranet.

Synes ikke synd på forsvareren

– Nå synes jeg alt går etter planen. Vi har fått ført de vitnene vi skulle, og innholdet i tiltalen står ved lag, sier aktor Nordheim.

– Forsvareren synes han ikke fikk fullgode svar i politiførstebetjent Sindre Ryssevik sin gjennomgang av den tiltaltes bevegelser. Hva tenker du om det?

– Forsvareren har de dokumentene han skal ha, så dersom han lurer på noe så får han slå opp i dem. Hvis han ønsker enda mer informasjon, så får vi prøve å legge til rette for det, sier Nordheim.

Aksla rettssak-forsamling

Også på rettssakens andre dag var det svært mange pressefolk og andre som hadde møtt opp i lagmannsrettssal 203 på tinghuset i Ålesund.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK