Forsvareren: – 16-17 år bør være nok

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Forsvarer Johnny Veum sår tvil om troverdigheten til aktors vitner, og mener det ikke fins bevis for at Hareid-drapet var planlagt.

Johnny Veum - hareid drapet

I sin prosedyre sådde forsvarer Johnny Veum tvil om aktors vitner.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På retten siste dag ba aktor Jan Hoel om 20 års fengsel for Hareid-drapsmannen. I tillegg ba de etterlattes bistandsadvokat om 600.000 kroner i erstatning.

Aktor Jan Hoel - Hareid drapet

Aktor Jan Hoel ba om 20 års fengsel for Hareid-drapsmannen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Aktor mente det ikke var tvil i at 23-åringen fra Bodø hadde planlagt drapet, og viste til flere episoder der han hadde truet Sami Milhem i tiden før drapet - senest to dager i forkant.

– Dette var en ren henrettelse, sa bistandsadvokat Eirik Ramsland.

– Utløste «demonene inne i ham»

Tiltaltes forsvarer, Johnny Veum, sier det ikke er noen tvil om skyldspørsmålet, men i motsetning til aktor mener Veum at retten burde dømme hans klient på mildest mulig måte.

– Slik jeg ser det, er det ikke noe grunn til å dømme min klient for overlagt drap. Han sa selv i sin forklaring at han ikke hadde gjennomført handlingen hvis han var rusfri, og at den utløste «demonene inne i ham», sier Veum.

Kondolanseprotokoll til Sami Milhem

DREPT: Sami Milhem (20) ble drept i en leilighet på Bigset 8. august i fjor.

Foto: Arne Flatin / NRK

Veum sådde videre alvorlig tvil om aktors vitner, og la vekt på at dette er rusmisbrukere uten kredibilitet.

Et av vitnene - beboeren i drapsleiligheten - er også tidligere dømt for falsk forklaring i forbindelse med Hareid-saken.

– Dette er vitner som er i et hardt miljø, der man snakker tøft til hverandre. Det er åpenbart at påstandene om planlegging av drapet kan være noe de har snakket om og hausset opp, sier Veum.

– Dette kan være skummelt

Avsperringsteip utanfor huset i Hareid der ein mann vart drepen 8. august

Her i leiligheten på Bigset i Hareid skjedde drapet 8. august 2014.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tiltaltes forsvarer mener også at aktor har prøvd å ta mange enkeltelementer ut av en kontekst, og satt de sammen for å danne et overbevisende bilde om at tiltalte har planlagt drapet.

– Dette kan være skummelt, og retten bør være varsom med å følge aktors utplukking av disse enkeltelementene i vitneforklaringene, sier Veum.

Domsavsigelse i saken blir mandag 13. april midt på dagen, ifølge dommer Ruth-Elise Osborg.