– Har fått tildelt en fadder som passer på meg

Litt mer høytidelig, og litt penere kledd. Alt fra skikk og bruk til betaling av reiseregninger skal læres når nye stortingsrepresentanter tar plass på tinget.

Helge Orten

Helge Orten fra Høyre har hatt et hyggelig møte med Stortinget.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er en viss fare for at du blir bortskjemt når du er her for alt blir lagt til rette for deg, sier Høyre-politiker Helge Orten.

For de nye stortingsrepresentantene har det vært mye å sette seg inn i de siste ukene.

Helge Orten

Nina Gjurød hjelper Høyre-politiker Helge Orten med reiseregningene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Alt fra skikk og bruk til betaling av reiseregninger er praktiske problemer som det er greit å kunne.


I tillegg har det vært spennende uker med sonderinger og regjeringsforhandlinger for politikerne.

Voksenopplæring på tinget

Stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal, Helge Orten fra Høyre og Pål Farstad fra Venstre, har begge vært gjennom noen uker med vokseopplæring.

Helge Orten har tidligere vært ordfører i Midsund, men har siden 2010 vært fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre.

Les mer om Helge Orten her

Han er imponert over mottakelsen han har fått på Stortinget.

– Ja, det har vært et hyggelig møte. Vi møter en serviceminded gjeng, både de som jobber på huset og i stortingsgruppen er utrolig imøtekommende, sier Orten.

– Jeg har fått mye god hjelp, rettledning, informasjon og god opplæring, så voksenopplæringa går det an å skryte av, sier han.

Les også:
Mørebenkens yngste har funne plassen sin
Debutanter på Stortinget
– Større enn første skoledag
Frå rutinert ordførar til fersk stortingsmann

Fadderordning

Kurven har vært bratt når både praktisk og formelle ting skal læres. Da er det fint å ha noen som passer litt ekstra på de nye.

Helge Orten forteller han har blitt godt tatt imot av de andre stortingsrepresentantene.

– Ja, det har blitt spesielt lagt vekt på i år. Vi har en fadderordning, og jeg har fått tildelt en fadder som passer på meg, gir meg informasjon og er med på å bygge sosialt nettverk, sier Høyre-politikeren.

– Hvordan er det å komme inn på Stortinget på et tidspunkt hvor ditt eget parti går inn i regjering som det største regjeringspartiet?


– Bedre utgangspunkt kan man ikke ha. Å få å ta del i stortingsarbeid når vi også sitter i det utøvende arbeidet i regjering. Dette er en gyllen mulighet til å påvirke, og få gjennomslag for politikken, sier Helge Orten.


– Det føles utrolig godt å kunne starte stortingskarrieren med å gå i regjering og ha muligheten til å utøve politikk, sier Orten.

– Må stramme seg opp i klesveien

Pål Farstad

Stortingsrepresentant Pål Farstad fra Venstre.

Foto: Terje Reite / NRK

Venstre-politiker Pål Farstad er i liket med Helge Orten også ny på tinget. Han syns det er mange interessante prosesser og sonderinger, og en spennende tid å komme inn på Stortinget.

– Det er klart med den situasjonen vi er i, med en mindretallsregjering der vi får sitte tett opp til det som foregår og hvor vi har skaffet oss en brukbar samarbeidsplattform, så er det klart at det blir litt temperatur, sier Farstad.

Farstad har allerede fått tildelt sin stortingskomite. Han havner i næringskomiteen. Tidligere har Farstad vært daglig leder i Nordmøre Fiskarlag. I 19 år var han i fiskerlags-systemet, og har siden 2012 vært bedriftsrådgiver i Triangel AS.

Les mer om Pål Farstad her

– Dette er en stor overgang selvfølgelig. Det er litt mer høytidelig. Man må stramme seg opp i klesveien for å se noenlunde ut, sier Farstad.

– Hvordan skal du markere deg som politiker?

– I den komiteen jeg skal i vil jeg ha muligheter til å utøve venstrepolitikk og markere meg. Jeg har kommet hit for å gjøre en god jobb for Venstre og Møre og Romsdal, sier Farstad.