NRK Meny
Normal

Noen ble sikrere – andre ble mer usikker

Etter fylkets første skoledebatt gikk noen fra salen sikrere, noen ble mer usikre enn de var før de kom, og andre syntes politikerne kunne brukt et enklere språk.

Skoledebatt i Braathallen

860 elever fra Kristiansund videregående skole var samlet i Braathallen onsdag for skoledebatt.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Valglogo

860 elever var i dag samlet i Braathallen i Kristiansund til den første skoledebatten i den videregående skolen i Møre og Romsdal. Elevene ved Kristiansund videregående skole fikk levert de viktigste strofene fra partiene som stiller til valg.

Skoledebatt i Kristiansund

Partiene kom med sine beste saker for å vinne over elevene – og de vanlige stikkene til hverandre.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Ved valget i 2011 fikk 16- og 17-åringer i 20 kommuner stemme som et prøveprosjekt. I år gjentas prosjektet. Også denne gang deltar 20 kommuner, ti av dem deltok forrige gang, og ti er nye. Kristiansund er en av de tjue kommunene som er med på ordningen og derfor var det mange 16- og 17-åringer i salen som var veldig avhengige av å få hjelp til å vite hvem som skal få deres stemme, både ved skolevalget, men også før høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Noen hadde bestemt seg før debatten

Skoledebatt i Kristiansund

Kenneth René With Andersen, Silje Marholm, Veronica Benedicte Langholm, Sebastian Kvisvik Jacobsen og Daniel Bjerkehagen var alle spente før onsdagens debatt.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Daniel Bjerkehagen hadde før debatten flere ting han ville ha klarhet ifra politikerne. og etter debatten hadde han fått ryddet litt.

– Nå har jeg i hvert fall fått eliminert tre partier som ikke får min stemme, sier han.

Andre hadde allerede før debatten bestemt seg.

– Jeg er ganske sikker på at jeg skal stemme på Miljøpartiet De Grønne, sier Silje Marholm (17).

Medelev Sebastian Kvisvik Jacobsen er også sikker på hva han hadde stemt dersom de skulle gå til valgurnen i dag, det samme er Kenneth René With Andersen.

– Høyre får min stemme, sier han.

Må snakke slik at alle forstår

Etter debatten var det valgstands

Etter debatten hadde partiene en ekstra sjanse for å overbevise elevene på stand.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Bjerkehagen var veldig opptatt av språket politikerne brukte på scenen når de snakket til salen. Han mener politikerne kunne forklart litt bedre hva de mente.

– Vi er helt nye i politikken. Når de skal prate med oss så kan de ikke bruke begreper som er så vanskelig at vi ikke forstår. Men alt i alt var det en bra debatt – men jeg savnet mer tid til å stille politikerne spørsmål i fellesskap, sier han.

Noen ble mer sikre, men ikke alle

KrF prøver å overbevise

Annika Indergaard (KrF) prøvde å overbevise Sebastian Kvisvik Jacobsen, Veronica Benedicte Langholm, Silje Marholm og Kenneth René With Andersen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Politikerne hadde ordet fra scenen i en og en halv time. Under debatten ble de utfordret både på hvordan de skulle skaffe et bedre kollektivtilbud, og hvordan de skulle skaffe flere lærlingplasser.

Det gjorde at Marholm ble helt sikker i sin sak, neste hvert fall.

– Det er veldig vanskelig. Dette er jo veldig viktig. Men det blir Miljøpartiet De Grønne – eller jeg er i hvert fall 99 prosent sikker, smiler hun.

Men det var også de som fikk mer å tenke på.

– Jeg var jo sikker på Høyre, men nå ble jeg litt usikker, sier With Andersen.

Valgets første skoledebatter startet i dag. I Kristiansund var det viktigere enn noen gang å nå frem til ungdommen. I år er 16 og 17-åringene der reelle velgere med stemmerett på lik linje med alle andre.

Sjå tv-saka: Valgets første skoledebatter startet i dag. I Kristiansund var det viktigere enn noen gang å nå frem til ungdommen. I år er 16 og 17-åringene der reelle velgere med stemmerett på lik linje med alle andre. Foto/redigering: Eirik Haukenes.