Normal

Aksla-saken: Forskere fnyser av MS13-kobling

ÅLESUND (NRK): – Det fins ingen god grunn til at den kriminelle gjengen MS13 i Latin-Amerika skal være interessert i en student på løpetur i Ålesund. Dette høres bare helt sprøtt ut, sier forsker og sosialantropolog John Andrew McNeish ved NMBU til NRK.

Benken ved der Anja Weløy Aarseth ble drept på Aksla i Ålesund

Her på byfjellet Aksla ble Anja Weløy Aarseth (21) funnet livløs 31. august 2013. Tirsdag starter rettsaken mot 24-åringen som er tiltalt for drapet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Mandag meldte Sunnmørsposten at den tiltalte 24-åringen i Aksla-saken hevder å ha gjennomført drapet på Anja Weløy Aarseth på bestilling fra det latinamerikanske krimnettverket MS13, også kjent som Mara Salvatrucha.

Flere forskere NRK har snakket med, avfeier koblingen mellom det internasjonale kartellet og 24-åringen som hittil har vært bosatt i Ålesund.

Forsker og sosialantropolog John Andrew McNeish ved Universitetet i Ås (NMBU) tror heller dette dreier seg om en person som har blitt fascinert av et utenlandsk gjengmiljø.

Tviler på tiltalte

John McNeish

Forsker og sosialantropolog John Andrew McNeish ved NMBU tror Anjas drapsmann har blitt fascinert av den populariserte gjengkulturen i MS13.

Foto: CMI

– Selv om Mara Salvatrucha 13 har avdelinger i USA og Europa er det høyst usannsynlig at de opererer i Norge. Jeg tviler på at den tiltalte er en person som har blitt tatt opp i dette systemet.

McNeish får støtte av professor i Kriminologi, Paul Larsson ved Politihøyskolen.

– Det må finnes en eller annen kobling for å la et gjengmiljø få fotfeste, enten i form av et immigrantmiljø eller slektninger. Så vidt jeg vet så er den tiltalte en etnisk norsk mann, og da tror jeg heller dette dreier seg om en som har blitt fascinert av en viss gjengkultur.

Trygg identitet

Larsson sier det er godt dokumentert at mange kan bli tiltrukket av en tilværelse med mafialignende strukturer.

– De får plass i et system med egne klær, kanskje tatoveringer og en egen livsstil. Slike kriminelle organisasjoner kan fremstå som en trygg ramme, og mange søker seg nok til disse for å kunne få en viss identitet.

McNeish tror også den tiltalte kan ha blitt fascinert av en gjengkultur som har blitt popularisert.

(Saken fortsetter under bildet)

MS13

Medlemmer av MS13 som soner i Tamarac-fengselet i Honduras. Denne gjengen hevder den Aksla-tiltalte å ha tilknytning til.

Foto: DANIEL LECLAIR / REUTERS

– Helt sprøtt

McNeish bekrefter at nettverket har forgreininger til Europa, men dette dreier seg først og fremst om etableringer i Spania.

– Den tiltalte hevder at han gjennomførte drapet på bestilling fra MS13. Hva tenker du om det?

– Det fins ingen god grunn til at den kriminelle gjengen MS13 i Latin-Amerika skal være interessert i en student på løpetur i Ålesund. Dette høres bare helt sprøtt ut.

Professor Larsson er ikke i tvil om at drapet på Anja Weløy Aarseth er en spontan voldshandling.

Truet flere ganger med MS13

Paul Larsson, professor ved Politihøyskolen

Professore i kriminlogi, Paul Larsson ved Politihøyskolen sier mange kriminelle kan føle at de får en viss identitet ved å knytte seg til en gjeng - selv om de bare er medlemmer i deres eget hode.

Foto: Gunnar Mjaugedal

Dette er ikke første gangen den tiltalte 24-åringen har truet med MS13. Da den nå drapstiltalte ble pågrepet for å ha deltatt i et gateslagsmål våren 2012, var han svært utagerende i politibilen han skulle transporteres til arresten med.

Da en politibetjent tok tak og vridde om håndjernene til den pågrepne for å roe han ned, kom trusselen om hevn.

– Du skal tas av MS13, sa han. Litt senere, rett før bilen ankom arresten, kikket den pågrepne rett på politibetjenten og sa han skulle drepes. Dette fremgår av en dom fra Romsdal tingrett.

Sommeren året før, forårsaket 24-åringen igjen en dramatisk situasjon der politiet måtte bruke kraftige midler for å håndtere ham.

Også ved denne pågripelsen truet den tiltalte med at polititjenestemennene skulle drepes. Ved dette tilfelle la 24-åringen til at også politibetjentenes familier var inkludert i trusselen.

Slik følger du rettssaken

Tirsdag denne uken starter rettssaken mot den tiltalte i Sunnmøre tingrett. Der er 24-åringens forklaring en av de første postene på programmet.

Tiltalte har vedgått å ha voldtatt, samt kvelt den 21 år gamle kvinna, men har nektet for ranet av kiosken Pluto på Nørve i Ålesund.

NRK følger rettssaken fra start til slutt, og den kan du følge på nrk.no, samt våre lokale sider nrk.no/mr. NRK vil også være til stede med radio og TV.

Rettssal Ålesund lagmannsrett

Her i lagmannsrettssal 203 i tinghuset i Ålesund skal rettssaken mot den tiltalte 24-åringen gjennomføres.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK