Forfatteren Ragnar Ulstein mottok fylkeskulturprisen

Forfatteren og krigshistorikeren Ragnar Ulstein ble møtt med stående applaus da han mottok fylkeskulturprisen under åpninga av fylkestinget i Molde mandag.

Ragnar Ulstein mottar fylkeskulturprisen

Det var fylkesordfører Jon Aasen som overrakte fylkeskulturprisen til Ragnar Ulstein. I midten Ulsteins kone Jennymine.

Foto: Trond Vestre / NRK

94-åringen får prisen for et bredt og mangeårig forfatterskap, men det er særlig bøkene fra den annen verdenskrig som Ragnar Ulstein er kjent for, ikke minst to binds verket Englandsfarten.

Ulstein var selv med i Kompani Linge, deltok i fire aksjoner langs kysten og var sentral i arbeidet med å bygge opp motstandsarbeidet i Sogn og Fjordane.

– Det er viktig att vi husker denne historien, ellers går det galt igjen. Da mister vi sporet, sier Ragnar Ulstein.

Kampen mot jødehatet

Ragnar Ulstein

Ragnar Ulstein holdt et foredrag for politikerne etter å ha mottatt fylkeskulturprisen.

Foto: Trond Vestre / NRK

– En bok som det var viktig for meg å skrive, var boken om jødene og den hjelpen de fikk under krigen. Gjennom denne boken har jeg forsøkt å minne om at vi aldri måg lemme å vaksinere oss mot jødehatet. Det er et evig Kainsmerke i vår slekt. Denne boken var det et kall å skrive, sier Ulstein.

Ragnar Ulstein som også har mange års fartstid som journalist i Bergens Tidende og Sunnmørsposten, holdt et foredrag for fylkespolitikerne etter å ha takket for prisen..

– Dette var jo litt uventet, sa Ragnar Ulstein.

Pris til Naturvernforbundet

Øystein Folden og Håvard Kongshaug

Fylkesleder i Naturvernforbundet, Øystein Folden og leder i miljøutvalget, Håvard Kongshaug (Ap).

Miiljøprisen ble også delt ut under åpninga av fylkestinget i Molde. Prisen gikk til Naturvernforbundet og ble mottatt av fylkeslederen Øystein Folden.

Leder av miljøutvalget Håvard Kongshaug (Ap) la ikke skjult på at Folden og Naturvernforbundet har vært kritisk til fylkeskommunen, men mente det var en verdig prisvinner.

– Dette er en utmerkelse jeg setter stor pris på, sa Øystein Folden.