Foreslo forent Sunnmøre for 37 år siden

Allerede i 1979 hadde Asbjørn Skotte en visjon om å forene Sunnmøre. Han er med andre ord fornøyd med utviklingen kommunesammenslåingene har hatt den siste tiden.

Asbjørn Skotte

VISJONÆR: Asbjørn Skotte hadde tidlig en visjon om et forent Sunnmøre.

Foto: Gunhild Sætre/NRK
gamlem
Journalist
Journalist
Asbjørn Skottes Sunnmøre fylke

SUNNMØRE FYLKE: Gamle plakater til støtte for et forent Sunnmøre.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing/NRK

Under et møte tirsdag ble forslaget om kalle en ny regionkommune på Sunnmøre for Ålesund møtt med unison støtte.

Over hele landet foregår det i disse dager forhandlinger om kommunesammenslåinger, men Asbjørn Skotte fremmet forslaget om en sammenslåing av Sunnmøre til ett allerede i 1979.

Nå ser den tidligere lokalpolitikeren konturene av hans egen visjon gå i oppfyllelse.

– Jeg har holdt på i 37 år, og nå er nesten alle enig i at vi skal slå sammen mesteparten av Sunnmøre til et politisk, administrativ fellesskap, sier Skotte.

– God musikk for en kommunalminister

Ålesund storkommune

ÅLESUND: Slik kan en ny storkommune se ut.

Foto: NRK

Skottes visjon gikk riktig nok ut på å samle Sunnmøre til et eget fylke, og selv om hele ti sunnmørskommuner nå snakker om en kommunesammenslåing, er han ikke helt fornøyd.

– Nå har vi en historisk sjanse til å få til Sunnmøre kommune, men da må alle kommunene på Sunnmøre bli med. Da skal kommunen hete Sunnmøre. Men hvis ikke alle blir med, må det hete Ålesund, mener han, og er med andre ord enig i dagens navnebeslutning.

Skotte er overbevist om at han sådde viktige ideer om dagens foreslåtte kommunestrukturer for over 30 år siden.

– Visstnok sitter vår kjære kommunalminister, fra samme parti som meg, og nynner når han leser artikkelen min om Sunnmøre kommune. Det er god musikk for en kommunalminister, smiler den nåværende forretningsmannen.

Ikke bekymret for økte avstander

Selv bor Skotte i Vaksvika på Sunnmøre, men han frykter ikke at avstandene vil bli for store mellom der folk bor og der de folkevalgte sitter i den nye storkommunen.

– Vi bor i bygdene, vi bor i byen, og det som er virkeligheten. Vi trenger bare et kommunestyre på hele Sunnmøre, mener han.

Du blir selv boende i periferien?

– Jeg bor så langt på landet som det går an, tett opp mot romsdalsgrensen til og med, men det gjør ingenting. Det er jo bare 20 minutt til Moa, konkluderer Skotte.

Siste video/lyd

Vi tok turen til Molde-treninga for å sjekke om de er klare for seriestarten mot KBK førstkommende lørdag.
Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.