Hopp til innhold

Ble for populært – foreslått kutta

Ålesund kan bli landets første kommune som legger ned Fontenehuset, som skal hjelpe de som sliter psykisk. – Hjerteskjærende, sier daglig leder.

Fra venstre: Elisabeth Aasen, Therese Brunstad og Trine Urkedal på cafe Åle i Fontenehuset i Ålesund

CAFE ÅLÉ: På Fontenehuset kan folk komme å være med å lage mat, sitte i resepsjonen, jobbe i kafeen, vaske, få hjelp til jobbsøknader og lignende. Fra venstre: Elisabeth Aasen, Therese Brunstad og Trine Urkedal på Cafe Ålé i Fontenehuset i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Ålesund kommune må få orden på økonomien, og kommunedirektøren har kommet med en rekke kuttforslag.

– Jeg syns det er trist at mange av disse tiltakene går mot dem som allerede har det vanskelig, sier daglig leder, Elisabeth Aasen.

Elisabeth Aasen i Fontenehuset

– Flere sliten med utenforskap, så en nedleggelse blir som å sage av den greina vi alle sitter på, sier daglig leder på Fontenehuset Ålesund, Elisabeth Aasen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I nye, friske lokaler midt i sentrum feiret de med jubel og åpningsfest for bare to måneder siden.

– Det er hjerteskjærende å tenke på at dette tilbudet kan forsvinne. For det er mange flotte og ressurssterke mennesker her, sier Aasen.

Fontenehuset er et frivillig arbeidsfellesskap for personer med psykiske helseutfordringer.

– Det er jo helt vilt å se den utviklinga våre medlemmer har hatt. Fra folk som har vært isolert inne, ikke turt å ta offentlig transport og vi har måtte hente dem, til at de nå bor i egen leilighet, og kommer seg ut i samfunnet igjen.

Les også Selvmordstallene øker og hjelpetelefonene mangler folk: – En varslet katastrofe

Kirkens SOS selvmord - Marita frivillig

Mister en plass å være

Trine Urkedal har vært medlem i over ett år, og er på Fontenehuset flere dager i uka.

– Når du kommer på huset, så kan du henge opp klær, lage mat eller sitte i resepsjonen. Det er alltid noe å gjøre. Så det er mye bedre enn å sitte hjemme og tenke på vanskelige ting eller arbeidslivet du ikke klarer å stå i.

– Det har hjulpet meg masse på å få troa på meg selv, sier Urkedal.

Elisabeth Aasen og Trine Urkedal lager seg kaffe ved kaffemaskinen.

Trine Urkedal og Elisabeth Aasen lager cappuccino.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Hva vil det si for deg hvis de avvikler Fontenehuset?

– Da tror jeg at jeg kommer til å falle litt tilbake igjen til den plassen jeg var. Hvordan skal jeg søke på jobb? Hvordan skal jeg stå i en jobb? Jeg mister en plass å være, sier Urkedal.

Frykter de blir første nedlagte Fontenehus

– Jeg følte at jeg gjennom ganske mange år falt litt mellom to stoler fordi jeg ville være aktiv, og ikke bli aktivisert. Jeg ville gjøre noe med dagen min. Da jeg fikk beskjed om at det skulle startes opp fontenehus i Ålesund ble jeg så glad, forteller Therese Brunstad.

Rundt omkring i Norge er det 22 fontenehus, og det første ble etablert i 1995.

I Ålesund har de bikka 100 medlemmer på et tilbud som var beregnet til 30 personer. Helsedirektoratet bidrar en god del økonomisk, men de er også avhengig av støtte fra kommunen.

– Det er et av kravene fra Helsedirektoratet. Så hvis de ikke vil ha fontenehuset, så blir det ikke det. Men da blir Ålesund den første kommunen som legger ned et fontenehus, sier Elisabeth Aasen.

Fra venstre: Elisabeth Aasen, Therese Brunstad, Trine Urkedal og Arno Menant på cafe Åle i Fontenehuset i Ålesund

– Det har forandret livet mitt. Jeg har lært mange ting om tålmodighet, jeg har lært om kjærlighet, og mange viktige verdier.

Arnaud Menant

Les også Mange kommunar slit tungt økonomisk: – Det går frå vondt til verre i 2024

Rigmor Brøste er assisterende statsforvalter i Møre og Romsdal.

– Mange av forslagene er veldig inngripende

Ifølge økonomirapporten ligger Ålesund kommune an til å bruke 367 millioner kroner mer enn de har i år.

De mangler 53 millioner for å komme i balanse, og alle kuttforslagene kan gjøre at de sparer 55 millioner i år og rundt 150 millioner neste år.

– Vi bruker mer penger enn vi har, og det kan man ikke gjøre over tid. Vi driver ganske effektivt innenfor veldig mange tjenester, men vi driver for mange ting, sier kommunedirektør Steven Hasseldal.

Kommunedirektør i Ålesund, Jon Steven Hasseldal.

– Når vi skal kutte så mye som vi må for å få balanse i økonomien, så vil det merkes. Men at det er gode tiltak som vi foreslår fjerna, det er det ingen tvil om, sier kommunedirektør Steven Hasseldal.

Foto: Remi Sagen / NRK

På forslaget til kuttlisten står blant anna å avvikle dagtilbudet Skansen, avvente oppstart av langtidsavdeling både på Spjelkavik og Blindheim omsorgssenter, omorganiseringer, kutte tilskudd til Atlanterhavsparken og legge ned innbyggertorg, bibliotek og frivillighetssentral i Skodje og Ørskog.

– Mange av forslagene vi har foreslått er veldig inngripende, sier Hasseldal.

– Det er litt ironisk at det er flere som bruker Fontenehuset enn man hadde sett for seg. Derfor er det dyrere og ønskelig å kutte?

– Det handler ikke om at dette er et dårlig tilbud, men det er ikke et lovpålagt tilbud. Det er ingen tvil om at dette er et godt tilbud, men det har blitt mye dyrere enn man opprinnelig hadde sett for seg.

Vil bevare

Kuttforslagene skal opp i formannskapet 14. juni og kommunestyremøtet 20. juni.

Frp, Høgre og Ålesundslista som har flertall i kommunestyret i Ålesund sier at de ikke vil gå med på alle kuttene som kommunedirektøren har foreslått. Spesielt de som handler om lavterskeltilbud innenfor rus og psykisk helse.

De tre partiene vil blant anna videreføre Fontenehuset.

– Dette er et tilbud som har stor nytte for mange, sier ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp).