Foreldrene brast i gråt under rettssaken

Begge de to tiltalte foreldrene reagerte svært emosjonelt da det første dommeravhøret av deres barn ble spilt av under rettssaken i Romsdal tingrett.

Rettssak Molde lagmannsrett

Aktor Tove Alfarnes Melsæter sier det er kalt inn hele 49 vitner i den åtte dager lange rettssaken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Onsdag var det klart for dag to i rettssaken der to foreldre er tiltalt for mishandling av sine egne barn i en kommune i Møre og Romsdal.

Etter en forsinket start, der den første dagen ble brukt til å godkjenne meddommernes habilitet i saken, ble dag to brukt til å gjennomgå de første dommeravhørene av de fire fornærmede barna i saken.

Det første barnet hadde avlagt to dommeravhør, der vedkommende først fortalte om punktene som er nevnt i tiltalebeslutningen fra Romsdal tingrett - nemlig at foreldrene skal ha lugget, slått, sparket og tvunget to av barna til å stå ute på trappa i bare trusen, vinterstid.

Mishandlingen skal ha foregått mellom 2011 og april 2012 - da skolen og barnevernet skal ha sendt inn bekymringsmelding, som deretter førte til avhør av foreldrene.

– Snakket usant

I det andre avlagte avhøret avviste derimot barnet alt vedkommende hadde fortalt i det første intervjuet. Barnet sa vedkommende hadde løyet, og valgte heller å erklære sin kjærlighet til foreldrene og resten av familien.

Det ble en sterk opplevelse for foreldrene, som viste følelser og brast i gråt mens de holdt hodet i hendene.

Begge viste klart og tydelig at det var vanskelig å høre på begge de to timeslange dommeravhørene, ofte ved å se vekk fra storskjermen der de ble spilt av.

Verken aktoratet eller forsvarerne ønsket å kommentere saken etter at retten ble hevet onsdag.

49 vitner

Torsdag fortsetter dommeravhørene av de tre siste ungene, før de tiltalte skal starte med sine forklaringer.

Aktor Tove Alfarnæs Melsæter sier det totalt er kalt inn 49 vitner i saken. 26 av disse har direkte tilknytning til farens arbeidsplass.

Dette er saken

De to foreldrene er tiltalt i henhold til straffeloven § 219 – skal ifølge tiltalebeslutningen ved Romsdal tingrett ha straffet barna sine på ulike måter i tidsperioden mellom 2011 og april 2012.

Volden skal både ha skjedd enkeltvis mot hvert barn, men også i nærvær av andre søsken. I noen tilfeller skal en av ektefellene ha utøvd vold mot barna i den andre ektemakens nærvær.

Rettssaken – som startet i Romsdal tingrett tirsdag 19. november – skal foregå i åtte dager (t.o.m. 28.11.13). Dommer Oddne Hansen opplyser til NRK at de har reservert rettssalen for én ekstra dag dersom det blir behov for det.

Rettssak rettssal molde lagmannsrett tingrett

Rettssaken - som foregår under tingretten - er flyttet til lagmannsrett-salen ved tinghuset i Molde.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Flere nyheter fra Møre og Romsdal