– Hevder vi påvirker Moldes sportslige satsing

MOLDE (NRK): I en styremøteprotokoll NRK har fått tilgang til, fremgår det at butikken som selger Moldes drakter, påvirker klubbens satsing.

Eva Brit Mauseth

Daglig leder for Supporteshop, som er eid av Molde Fotball AS og lokalisert på Aker Stadion i Molde, Eva Brit Mauseth, er kraftig forbannet over det hun hevder er elendig personalbehandling fra ledelsens side.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Dette er på det groveste en dårlig personalpolitikk

Eva Brit Mauseth om Molde Fotball AS fremgangsmetoder

Molde Fotball AS har varslet at de ønsker å legge om driften av klubbens supporterbutikk, eller som et siste alternativ; legge ned driften fullstendig. Begrunnelsen er underskudd de siste år.

Påvirker klubbens sportslige satsing

Fra styreprotokollen for supporterbutikken fra styremøtet 19.03.2013, et møte butikkens daglige leder, Eva Brit Mauseth, valgte å forlate mot styrets vilje, fremgår det at underskuddet i bedriften som selger drakter påvirker klubbens sportslige satsing.

I 2012 var underskuddet på 100 000 kroner.

Dokument-mauseth

Utdrag fra protokollen etter styremøtet i Supportershop 13.03.2013 hvor styremedlemmene Ole Jackob Strandhagen, Tor Melsæther og Tarje Nordstrand Jacobsen har signert på at den sportslige satsingen til Molde fotballklubb svekkes av supporterbutikkens resultater.

Foto: Erik Hattrem

Eva Brit Mauseth hevder butikken ikke går i minus.

– Hva er minustall, spør Mauseth og sier hun mener det er urettferdig når administrerende direktør for Molde Fotball AS, Tarje Nordstrand Jacobsen, går ut og sier det er minustall.

– Jeg vet at jeg har dekning for at det tallet ikke er helt riktig. Det er muligens riktig regnskapsmessig, men det er ting her som ikke har kommet frem, som burde ha kommet frem, sier Mauseth.

Hva er det som burde ha kommet frem?

– Jeg solgte voldsomt med billetter for Molde i fjor, noe ikke kunnet ha blitt gjennomført med bare én ansatt, så jeg hentet inn flere ansatte gjennom sommeren og sensommeren for å selge billetter for klubben. Jeg dekket de lønnskostnadene, men ble lovet at det skulle betales tilbake av klubben, de pengene er ikke kommet inn i regnskapet, sier hun.

Håper det ikke er personlig

Supporterbutikkens daglige leder, Eva Brit Mauseth, forteller at hun er har registrert at klubben har tatt ut varer for 360 000 kroner i løpet av fjoråret.

Negative resultater i datterselskaper betyr for vår del at eierselskapet må tilføre penger, og det er penger tatt fra den ordinære driften i eierselskapet. Så ja, det påvirker også sportslig satsing

Tarje Nordstrand Jacobsen

– Et intern uttak på rundt 360 til 370 000 kroner betyr at de varene har gått for en lav verdi, altså bidrag per produkt, som alle som driver butikk er avhengige av. Dette viser også at denne butikken er veldig viktig internt i Molde fotballklubb, sier hun.

Under Moldes enorme sportslige suksess i fjor, var Mauseth i hardt vær. Hun måtte trekke seg fra jobben som leder for supporterorganisasjonen Tornekrattet og sone en fengselsdom for promillekjøring.

Frykter du at butikken trues med omorganisering eller nedleggelse for å bli kvitt deg og din binding til Molde fotballklubbs varemerke?

– Jeg må stille meg dette spørsmålet, for jeg syntes supporterbutikken fremstår som en suksessbedrift. Men jeg håper det ikke er derfor, sier Mauseth til NRK.

– Gir penger i klubbkassa

Hun mener butikken hun driver bidrar med godt omdømme og penger inn til eierselskapet Molde Fotball AS. Blant annet gjennom husleien som er på nesten en halv million kroner i året.

– Jeg skulle gjerne sett om de andre leietagerne på stadion betaler like mye som oss per kvadratmeter i husleie, sier hun og føyer til at hun tviler på at andre ville ha leid lokalene på stadion til den prisen supporterbutikken nå betaler.

Derfor blir hun opprørt av at hun for en stund tilbake fikk beskjed om å lete etter nytt arbeide.

Det er ting her som ikke har kommet frem, som burde ha kommet frem

Eva Brit Mauseth

– Jeg har fått beskjed om at jeg og mine ansatte burde se etter ny jobb i løpet av juni og juli, den beskjeden ble gitt videre til mine ansatte. Nå er jeg i en knipe siden det nå ser ut til at supporterbutikken skal holde åpent frem til september, sier hun.

– Føler du at det blir kjørt en urettferdig prosess mot deg?

– Ja, og det har jeg tatt opp internt. Vi har en HMS-ansvarlig her på huset som er inne i saken, og jeg vil si følgende:

– Dette er på det groveste en dårlig personalpolitikk. Ikke nok med det, mine ansatte må lese i Romsdals Budstikke hva som skal skje med arbeidsplassen de har. De har ikke fått noe som helst varsel om dette fra direktøren, sier en sint Mauseth.


TJN

Administrerende direktør i Molde Fotball AS, Tarje Nordstrand Jacobsen, forteller at driftens manglende inntjening er den eneste grunnen til at supporterbutikkens fremtid må vurderes.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Direktøren svarer på kritikken

– Supportershop Molde AS legger om driften utelukkende på grunn av svake økonomiske resultater over tid, og en betydelig negativ egenkapital, forteller administrerende direktør i Molde Fotball AS, Tarje Nordstrand Jacobsen til NRK.

Han roser de ansattes ståpåvilje og innsats i kampen om å berge driften. Nordstrand Jacobsen mener det er tvingende nødvendig å gjøre dette når det ikke kommer nok penger inn fra driften til å dekke utgiftene.

Men klubbens tilhengere skal fortsatt få kjøpt alt de trenger av supporterutstyr.

– De ansatte har over tid gjort en betydelig innsats for å få dette til å gå rundt økonomisk, dessverre har ikke dette lykkes. Det mener styret framtvinger en alternativ driftsmodell for å prøve å få dette til å gå rundt, alternativet er styrt avvikling og det ønsker styret og generalforsamlingen i første omgang å unngå, sier han og legger til:

– Vi kan love alle våre trofaste supportere at supporterutstyr og billetter skal være minst like lett tilgjengelig også i fremtiden, men i større grad gjennom andre distribusjonskanaler.

Påvirker sportslige satsing

Protokollen fra styremøtet hvor det fremgår at underskuddet påvirker Ole Gunnar Solskjærs satsing med A-laget, forklarer Nordstrand Jacobsen slik:

– Supportershop Molde AS er heleid av Molde Business Club AS, som igjen er heleid av Molde Fotball AS. Negative resultater i datterselskaper betyr for vår del at eierselskapet må tilføre penger, og det er penger tatt fra den ordinære driften i eierselskapet. Så ja, det påvirker også sportslig satsing, sier han.

NRK har mottatt Tarje Norstrand Jacobsen sitt tilsvar via e-post, hvor han har fått tilsendt samtlige sitater fra Eva Brit Mauseth. Jacobsen har valgt å ikke kommentere Mauseths påstand om elendig personalpolitikk.