Hopp til innhold

Brannsjefen: Sjokkert over at Fannefjordtunnelen ikke blir brannsikret

Brannsjefen i Molde roper varsko og er sjokkert over at brannsikringen av Fannefjordtunnelen blir satt på vent, når tunnelen fra februar skal renoveres.

Brannøvelse i Fannefjordtunnelen

Fannefjordtunnelen skal vannsikres og få litt nye lys i innkjøringene, men brannventilasjon og snuplass i bunn blir utsatt. Bildet er fra brannøvelse i tunnelen.

Foto: Endre Dahlen/Molde brannvesen

Tunnelen skal vannsikres og få litt nye lys i innkjøringene, men brannventilasjon og snuplass i bunn blir utsatt.

Brannsjef Alf Magne Smørholm legger ikke skjul på hvor alvorlig det er at Fannefjordtunnelen ikke er brannsikret og ikke blir det i denne omgang heller.

– Sikkerhetsoppdateringene som vi er blitt lovt, er ikke blitt bevilget penger til. Så vi er nesten litt sjokkert. For det viser seg at brannventilasjonsanlegg er utelatt i bevilgningen, sier han.

Ikke bra nok

Det fins et ventilasjonsanlegg i tunnelen i dag også. Men dette er ikke bra nok.

– Vi har vel omtrent brukt det nærmest som en form for brannventilasjonsanlegg, og i en viss grad så kan det sikkert fungere som det. Men det er langt ifra å kunne ha den sikkerhetsfunksjonen som det er ment å skulle ha, sier brannsjefen.

Om det blir en brann i tunnelen så kan det bli vanskelig å få ut giftig røyk.

– Det er avhengig av situasjonen. Men er det en brann med en viss størrelse så er jeg redd for at vi ikke kan sende innsatsmannskap inn der slik situasjonen er i dag. Det er ikke dimensjonert for den slags, sukker brannsjefen.

Mangler også snuplass

Alf Magne Smørholm

Brannsjef i Molde Alf Magne Smørholm, legger ikke skjul på hvor alvorlig det er at Fannefjordtunnelen ikke blir brannsikret i denne omgang heller.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Tunnelen mangler også gode muligheter for store biler å snu.

– Det er ikke havarinisjer der slik det skal være i nye tunneler i dag. Og det vi hadde ønsket er at det hadde blitt gjennomført en total sikkerhetsoppgradering og fått en god risikoanalyse på hva som er situasjonen i tunnelen og hva som skulle oppgraderes. Men denne pakken finnes ikke, sier Smørholm.

Liker ikke at brannsikringen settes på vent

Det som er lagt på bordet i dag er vannsikring, og oppgradering av lys.

– Det er vel og bra. Men det viktigste – brannventilasjonsanlegget, det mangler, sier han.

Det bekymrer brannsjefen som har brannen i Gudvangatunnelen friskt i minnet.

– Jeg synes det er trasig. I tunnelene i Norge er det basert på selvbergingsprinsippet for bilistene, og skal du ha mulighet for å berge deg selv, så må du få tid til det. Da må du ha et brannventilasjonsanlegg som gir deg den tiden det tar å evakuere. Slik det er i dag så er ikke det på plass, sier han.

Statens vegvesen har ikke penger

Ivar Hol i Statens vegvesen kunne ønske at de fikk oppgradert hele tunnelen. Men det fins det ikke penger til.

Vegvesenet har fått 55 million kroner av fylkeskommunen i denne omgang og det skal brukes primært på vannsikring.

– Når det kommer saltvann ned på de elektriske installasjonene så blir levetiden veldig kort. Derfor er det om å gjøre å få vannsikringen i orden, sier han.

Uansett må også brannsikringen og snuplass for større biler på plass før nye internasjonale krav gjelder fra 2019.

– Men vi legger til rette slik at vi slipper å ta igjen det som er gjøres nå, sier Hol.