Følling møtte Sunnmøre regionråd: – Vår dør står åpen for Møre og Romsdal

Fylkesordføreren i Sogn og Fjordane møtte opp i Sunnmøre regionråd torsdag for å ha en naboprat.

Anders Riise, Jenny Følling og Jan Kåre Aurdal

Styreleder i Sunnmøre regionråd, Anders Riise, fylkesordfører i Sogn og Fjordane Jenny Følling og daglig leder i Sunnmøre regionråd, Jan Kåre Aurdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Regjeringa har foreslått å erstatte dagens 19 fylker med 10 regioner i fremtiden. Stortinget skal gjøre vedtak tidlig i juni mens fylkene skal gjøre sine vegvalg innen 1.desember.

Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har forlengst gått i dialog om sammenslåing, men det er usikkert hva Rogaland lander på. Rogaland skal også snakke med Agderfylkene.

Jenny Følling

Fylkesordføreren i Sogn og Fjordane, Jenny Følling, vil ha med seg Møre og Romsdal i forhandlingene.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Møre og Romsdal har foreløpig ikke respondert på vår forespørsel om å gå i dialog, men vår dør er absolutt åpen, sa fylkesordfører Jenny Følling da hun møtte styret i Sunnmøre regionråd.

Knapp tid

Fylkestinget i Møre og Romsdal har tidligere sagt nei til å gå i dialog med nabofylkene, men gjorde vedtak i april om å gjennomføre en naboprat. Jenny Følling påpekte under sin innledning at tiden er knapp, og at det gir lite spillerom for involvering.

Følling legger ikke skjul på at hun ønsker å ha med seg Møre og Romsdal.

– Derfor er det viktig at vi snakker sammen før vi kommer for langt i den prosessen som Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har. Vi ønsker å ha med oss Møre og Romsdal inn i disse forhandlingene, sier Jenny Følling til NRK.

Felles interesser

– Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har mange felles interesser, ikke minst innenfor samferdsel. Jeg setter stor pris på de samtalene som har vært mellom Sunnmøre og Nordfjord, sa Følling.

En undersøkelse som Sentio har gjort for NRK, Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, viser at 47,2 prosent av innbyggerne i Møre og Romsdal ønsker at fylket skal bestå som i dag, men undersøkelsen viser også at det er et potensiale for splittelse.

– Mulighetsrommet er sørover

Anders Riise

Anders Riise (H) er styreleder i Sunnmøre regionråd.

Foto: Trond Vestre / NRK

Styreleder i Sunnmøre regionråd, Anders Riise, mener det er viktig å ta en aktiv rolle i det videre arbeidet. Han mener at mulighetsrommet for Sunnmøre ligger i å se sørover.

– Og da er Sogn og Fjordane er veldig aktuell kandidat å slå seg sammen med. Vi må prøve å holde Møre og Romsdal samlet, men samtidig må vi se sørover, sier Anders Riise til NRK.