Den største forhandleren av lutefisk i Norge, selger i år opp mot 500 tonn.
- Dette er det folk vil ha. Lutefisk er trendy mat, sier kokk Mindor Klauseth.
Han har jobbet ved flere restauranter og driver nå sitt eget firma i tilegg til å være kokk på sjøen. Tidligere var han radiokokk i NRK-programmet Mat med Mindor.
- Den alternative maten brer om seg på julebordene. Folk vil ikke spise pinnekjøtt sju ganger før jul. Da er det alternative bedre, sier Klauseth.
- Det er også noe ekstra sosialt rundt det med lutefisk. Se bare på alle lutefisklagene, sier kokken.
Selger mer
Salgstallene er større enn for i fjor, opplyser Eksportutvalet for fisk.
Hvilken tilbehør bruker du til lutefisken? Diskuter nederst i saka. Kom gjerne også med din oppskrift i kommentarfeltet.
Bestiller bord
Nordmenn spisernå mer lutefisk i løpet av sesongen, enn torsk i løpet av et helt år, viser statistikken.
Gjestene hos Brasserie Normandie i Ålesund, bestiller bord et år i forvegen, forteller kjøkkensjef Trond Morten Hjelle.
- De siste årene har vi merket en stor fremgang i forhold til fire år tilbake. Det er en stor oppgang. Jeg tror flere og flere liker lutefisk.
- Cirka 1, 5 tonn lutefisk blir spist hos oss. Med god kvalitet på fisken og det rette tilbehøret finner folk ut at dette er godt.
Markedsledende i Oslo
Brødrene Andreassen i Oslo er markedsledende på lutefisksalg.
De har allerede passert salgstallene fra i fjor, og har en markedsøkning på 8-10 prosent satt opp mot i fjor, forteller eier Ole Andreassen.
Han kan bare huske et år tidligere da de har solgt like mye.
- I år vil vi selge opp mot 500 tonn.
Tilbehøret
Og tilbehøret til lutefisken er som følger, ifølge Trond Morten Hjelle.
- Vi serverer sennepsaus, brunost, sirup, sukker, ertestuing, baconfett, mandelpoteter og flatbrød.
Den perfekte lutefisken
Den perfekte lutefisken er ifølge kjøkkensjef ved Brasserie Nordmandie slik:
- et kjakestykke
- fast og fin
- passe gulfarge i fisken
- ikke for bløt