Hopp til innhold

- Lutefisk er trendy

Nordmenn spiser mer lutefisk på en julesesong enn torsk i løpet av et helt år.

Lutefisk

Dette tilbehøret bruker noen til lutefisken.

Foto: NRK/Asbjørn Odd Berge

Lutefisk til jul

Mange tonn lutefisk blir spist i julesesongen.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

Den største forhandleren av lutefisk i Norge, selger i år opp mot 500 tonn.

- Dette er det folk vil ha. Lutefisk er trendy mat, sier kokk Mindor Klauseth.

Han har jobbet ved flere restauranter og driver nå sitt eget firma i tilegg til å være kokk på sjøen. Tidligere var han radiokokk i NRK-programmet Mat med Mindor.

Mindor

Mindor Klauseth er tidligere radiokokk.Nå driver han eget firma og er kokk på sjøen.

Foto: NRK

- Den alternative maten brer om seg på julebordene. Folk vil ikke spise pinnekjøtt sju ganger før jul. Da er det alternative bedre, sier Klauseth.

- Det er også noe ekstra sosialt rundt det med lutefisk. Se bare på alle lutefisklagene, sier kokken.

Selger mer

Salgstallene er større enn for i fjor, opplyser Eksportutvalet for fisk.

Hvilken tilbehør bruker du til lutefisken? Diskuter nederst i saka. Kom gjerne også med din oppskrift i kommentarfeltet.

Bestiller bord

Nordmenn spisernå mer lutefisk i løpet av sesongen, enn torsk i løpet av et helt år, viser statistikken.

Trond Morten Hjelle

Kjøkkensjef Trond Morten Hjelle.

Foto: Ingelill Brattheim / NRK

Gjestene hos Brasserie Normandie i Ålesund, bestiller bord et år i forvegen, forteller kjøkkensjef Trond Morten Hjelle.

- De siste årene har vi merket en stor fremgang i forhold til fire år tilbake. Det er en stor oppgang. Jeg tror flere og flere liker lutefisk.

Lutefisk

Er dette det riktige tilbehøret?

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

- Cirka 1, 5 tonn lutefisk blir spist hos oss. Med god kvalitet på fisken og det rette tilbehøret finner folk ut at dette er godt.

Markedsledende i Oslo

Brødrene Andreassen i Oslo er markedsledende på lutefisksalg.

De har allerede passert salgstallene fra i fjor, og har en markedsøkning på 8-10 prosent satt opp mot i fjor, forteller eier Ole Andreassen.

Lutefisk sennep

Mange har sennep som tilbehør til lutefisken.

Foto: NRK/Asbjørn Odd Berge

Han kan bare huske et år tidligere da de har solgt like mye.

- I år vil vi selge opp mot 500 tonn.

Tilbehøret

Og tilbehøret til lutefisken er som følger, ifølge Trond Morten Hjelle.

- Vi serverer sennepsaus, brunost, sirup, sukker, ertestuing, baconfett, mandelpoteter og flatbrød.

Den perfekte lutefisken

Lutefisk

Frister denne lutefisken?

Foto: NRK

Den perfekte lutefisken er ifølge kjøkkensjef ved Brasserie Nordmandie slik:

  • et kjakestykke
  • fast og fin
  • passe gulfarge i fisken
  • ikke for bløt

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL