Folk strømmer til Frp

De siste ukene har Frp i Møre og Romsdal fått 35 nye medlemmer. -Årsaken er at folk er opprørt over spørsmålet om å ta mot 10.000 flyktninger sier fylkesleder i Frp, Frank Sve.

Frank Sve

Frank Sve er fylkesleder i Frp.

Foto: Trond Vestre / NRK

Valglogo

Både på meningsmålingene og i lokallagene opplever Frp medvind for tiden. Debatten om å ta mot 10.000 syriske flyktninger har ført til et kraftig oppsving i medlemstrallene til Frp.

I Møre og Romsdal har lokallaget fått 35 nye medlemmer siden mai. Bare i helga har 11 nye meldt seg inn i partiet forteller fylkesleder Frank Sve.

– Tilbakemeldingene vi får er at folk er opprørte og skeptisk til å ta mot 8000 syriske flyktninger slik Stortinget har bestemt, sier Sve.

Bekymringene til de som melder seg inn er at dette kan ramme tilbudet til innbyggerne i kommunene.

– Folk ser at kommunene ikke er rustet til å ta mot så mange flyktninger. Flere kommuner har fått nei fra fylkesmannen til å låne penger til å bygge nye omsorgsboliger. Da opplever folk det som rart at en kan bygge boliger til flyktninger, sier Sve.

Les også: Fylkesledere i Frp: – Syria-avtalen er uansvarlig

Les også: Frp vil ha folkeavstemning om kvoteflyktninger

Syria-flyktningene blir kampsak til valget

Flyktninger i Vintimille

Syriske flyktninger i Vintimille.

Foto: JEAN-PIERRE AMET / Reuters

Frp i Møre og Romsdal har nå 1450 medlemmer. Sve tror partiet vil vokse frem mot valget i september.

– Dette blir definitivt en valgkampsak. Kommuner over hele Norge må nå ta stilling til hvor mange flyktninger de kan ta mot. Dette vil det bli debatt rundt. Jeg tror at valget blir en slags "folkeavstemning" rundt dette spørsmålet, sier Sve.

Sve vil ikke være med på at Frp setter svake grupper opp mot hverandre.

– Vi skal hjelpe. Men vi har hele tiden ment at vi kan hjelpe langt flere i nærområdene enn å ta mot de i Norge. Kommunen er rett og slett ikke rustet for en slik oppgave. De mangler administrasjon, de mangler boliger og de mangler tjenestetilbud. Kommunene har de siste årene kuttet i sine tilbud. Derfor er de dårlig rustet til ta mot så mange nå, sier Sve.