NRK Meny
Normal

Folk må kanskje snu i kirkedøra

I år kan folk for første gang møte stengte kirkedører i Molde domkirke.

Tidligere år har det vært fullsatte gudstjenester i Molde domkirke. Men i år kan folk for første gang møte stengte kirkedører. Årsaken er for få rømningsveier.

Her må kanskje folk sin i døra. Foto: Roar Strøm

Tidligere år har det vært fullsatte gudstjenester i kirken. Årsaken til at det i år kan bli stengt er mangel på rømningsveier. Kirkeverge Hans Jakob Nes, sier at det er en fortviltet situasjon.

– Vi ønsker ikke det selvfølgelig. Men hvis det kommer for mange så vi ser at sikkerheten er i fare, så er vi for første gang nødt til å si nei til at flere folk skal komme inn, sier han.

Hans Jakob Nes

Kirkeverge Hans Jakob Nes sier de jobber med å finne en løsning på rømningsproblemet.

Foto: Roar Strøm / NRK

Ikke bygd for fullsatt kirke

Molde domkirke ble bygd på 50-tallet, men ble ikke dimensjonert for ei fullsatt kirke. Branningeniør i Molde brannvesen, Stian Farstad, bekrefter dette.

– Det er for få rømningsveier, rett og slett. Det er sånn at det skal være en centimeter per person det skal være lov til å ha inne. Og her er det rett og slett for få rømningsveier, sier han.

Ifølge Romsdals Budstikke har det på det meste vært rundt 1000 personer i kirken på julaften. Nå blir antallet kuttet med over 300 plasser.

– For et par år siden så vi på det som hadde med personbelastning å gjøre. Og da fant vi ut at det var for få rømningsveier og at det måtte leies inn konsulent for å finne ut hvordan dette her skulle gjøres videre, forklarer han.

Flere gudstjenester

Og en form for løsning har det blitt ifølge kirkevergen.

– Der vi tidligere har hatt tre gudstjenester på julaften, har vi år fire. Kvart over ett, to, tre og fire. Hvis alle sprer seg jevnt får alle plass, sier han.

Kirken er nå i dialog med riksantikvaren og bygningsmyndighetene for å se på muligheten til å lage bredere og flere rømningsveier fra kirken.