Hopp til innhold

Folk i Fosnavåg krysser fingrene for Havila

Situasjonen i Herøy er spent som følge av den kritiske situasjonen som rederiet Havila shipping har havnet i.

Frank Lied i tippekiosken i Fosnavåg

Kioskeier Frank Lied merker at mange er spent på hva som vil skje med Havila.

Foto: Arne Flatin / NRK

Selskapet er det første store shippingselskapet som står i fare for å gå konkurs. Havila Shipping hadde frist til midnatt med å få på plass ei løsning.

Selskapet hadde håpet at minst to tredjedeler av obligasjonslånene sa ja til en justert restruktureringsplan, men nattens forhandlinger førte ikke fram.

Legger føringer for andre

Arnulf Goksøyr

Ordfører Arnulf Goksøyr (H) følger nøye med på situasjonen i Havila.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Det er klart det er tøft å lese i media at de ikke har lyktes med en avtale til nå. Så legger jeg merke til at de jobber med en bankavtale som gir dem mer arbeidsrom, og jeg håper virkelig at dette arbeidsrommet gir positivt utslag til slutt, sier ordfører Arnulf Goksøyr (H).

– Havila er på en måte først ute, og jeg tror det som skjer med dem vil legge føringer på hvordan andre vil komme seg ut av den tøffe situasjonen, sier Goksøyr.

– Mange kjenner det på kroppen

Frank Lied

Folk håper at situasjonen vil snu, sier kioskeier Frank Lied.

Foto: Arne Flatin / NRK

I Fosnavåg sentrum krysser folk fingrene for at rederiet kommer ut av dette med begge beina på bakken. I tippekiosken på hjørnet er mange innom og snakker om situasjonen. Han som står bak disken merker at folk er spent og at mange kjenner det på kroppen.

– Situasjonen går inn på de fleste. Det er sjelden at en krise har rammet oss så direkte, sier Frank Lied som eier kiosken Liedhjørnet i Fosnavåg sentrum.

– De fleste her håper inderlig at det vil løse seg og at situasjonen vil snu, sier Lied.

– Situasjonen stiller krav til oss

Günther Dahler

Hotelldirektør Günther Dahler merker at det er andre tider

Foto: Arne Flatin / NRK

Offshore-rederiene har bidratt sterkt til både badeland og kulturhus/hotell i Fosnavåg. Nå er hotelldirektøren spent på fremtiden

– Vi merker at det er andre tider enn for ett år siden, og det stiller krav til oss. Vi må tenke annerledes, jobbe på andre måter enn før og jakte andre markeder, sier direktøren ved Thon hotell, Günther Dahler.

I hele dag har ledelsen i Havila Shipping sittet i møter for å finne en løsning med kreditorene. Målet har vært å få til en såkalt "stand still"-avtale som betyr at Havila slipper å betale renter og avdrag i en tre måneders tid mens selskapet jobber for å komme seg ut av situasjonen.

Sent i ettermiddag dro ledelsen i Havila tilbake til Sunnmøre og skal legge frem en resultatet av forhandlingene på styremøtet i onsdag.

– Trolig betyr dette at Havila-ledelsen har med seg en løsning i bagasjen som de kan legge frem for styret, sier NRK-reporter Frode Berg som har fulgt forhandlingene i Oslo på nært hold.