NRK Meny
Normal

Føler at arbeidet ved AMK-sentralen ikke blir verdsatt

En av de mest erfarne AMK-operatørene, Lilly Anne Blindheim Rødal, føler seg sveket etter at det ble bestemt at AMK-sentralen i Molde skal legges ned.

Lilly Anne Blindheim Rødal

Lilly Anne Blindheim Rødal er oppgitt over at AMK-sentralen i Molde skal legges ned.

Foto: Privat / NRK

Hun har jobbet ved AMK siden 1996. Da avgjørelsen om å legge ned AMK-sentralen i Molde kom, skrev hun på Facebook:

"Jeg er drittlei og angrer på at jeg tok sykepleierutdanning".

– Det var en sterk følelse av at vårt arbeid ikke blir verdsatt. Jeg synes vi har bygd opp en god AMK-sentral som vi føler fungerer. Jeg skjønner ikke hvorfor den skal legges ned uten noen gode argument, slik jeg ser det, sier hun.

Hun er skuffet over at det er tillitsvalgte fra Møre og Romsdal som går inn for nedlegging.

– Jeg er veldig skuffet over at der sitter folk som er fra vår del av fylket og går inn for å legge oss ned. Heldigvis er det noen som har stått på, både gjennom lege- og sykepleierforbundet, for å holde oss gående, men det er andre som svikter, sier hun.

Uryddig prosess

Rødal mener det har vært en uryddig prosess om AMK i Molde skal bestå eller ikke. Høringsfristen har vært så kort at arbeidsgruppa som har jobba med fagargument, ikke fikk lagt fram dette før kommunene måtte gi sine høringsuttalelser.

Jeg er drittlei og angrer på at jeg tok sykepleierutdanning.

Lilly Anne Blindheim Rødal på Facebook

– Så lita tid har vi ikke. Sykehuset i Ålesund er ikke operativ til å ta over før langt ut på høsten eller vinteren neste år, så det er ingen hast, sier Blindheim Rødal.

Sykepleieren har jobbet for den felles AMK-sentralen som i sin tid lå i Ålesund.

Hvorfor kan ikke jobben gjøres like bra i Ålesund?

– Hvis vi hadde startet med utgangspunkt i en sentral der vi hadde bygd opp et system, hadde det vært noe annet. I Molde gjør vi en god jobb, vi har god oversikt over hele Nordmøre og Romsdal.

– Vi vet hvilket risikoområde vi har med bedrifter, sjø, tunneler, vindpark og oljeindustri. Vi kjenner fylket og kan navnene. Det er slett ikke alle turister som ringer som vet noe om stedet de er på, sier hun.

Svekker entusiasmen

Lilly Anne Blindheim Rødal er også svært skeptisk til hva dette gjør med entusiasmen for et nytt felles sykehus hvis de skal tappes bit for bit. Dette er ei nedbygging både i Nordmøre og Romsdal for AMK-sentralen er for begge områdene. Psykiatrien er det neste som ligger i faregropa, tror hun.

– Det har vært veldig energitappende denne prosessen, sier hun.

– Vi har håpt og vi har tvilt, og vi har vært skuffa og sinte, egentlig alle mulige slags følelser har dukket opp, sier den erfarne AMK-operatøren, som nå setter sitt håp til våre stortingspolitikere og regjering.