NRK Meny
Normal

Flytter søndagsgudstjenesten til ettermiddag

Biskopen i Møre bryter tradisjoner og har gitt Vågstranda sokneråd løyve til å flytte søndagsgudstjenestene fra klokka 11 til klokka 17. Nå kan vågstrandingene sove lenger eller ta seg en skitur med god samvittighet.

Soknerådet i Vågstranda bryter tradisjoner og har fått løyve av biskopen til å flytte gudstjenestene på søndager fra klokka 11 til klokka 17, i håp om å få bedre oppmøte.

Vågstrand kirke har plass til mange flere enn de 4 - 5 som kommer til gudtsjenester.

Når ofte bare 4 til 5 personer møter til søndagsgudstjenesten i Vågstranda kirke i Rauma, så er det lett å forstå at soknerådet griper til nye virkemidler for å få flere til å komme.

Det har de gjort og søkt biskopen om å få lov til å flytte søndagsgudstjenesten, melder Åndalsnes Avis.

Ann-Kjersti Kjølseth Hernæs

Leder i Vågstranda sokneråd, Ann-Kjersti Kjølseth Hernæs er spent på reaksjonene på at de flytter gudstjenesten.

Foto: Gunnar Sandvik

Spent på reaksjonene

Det blir spennende å høre reaksjonene nå når folk får vite om det, sier leder i Vågstranda sokneråd, Ann-Kjersti Kjølseth Hernæs. Vi ser at det har vært lite oppmøte på de ordinære søndagsgudstjenestene klokka 11. De fleste på Vågstranda er medlemmer av kirka og da regner vi med at de er interessert i å bruke kirka. Basaren samme sted greier samle 80, så det er et potensiale.

Stress for mange

– Søndag klokka 11 er et stress, innrømmer soknerådslederen. Mange vil sove litt lenger på søndag og ha en lang god frokost. Da blir det travelt for mange å komme seg til kirka klokka 11. Derfor kan det være greit å prøve et annet tidspunkt for å se om det hjelper på oppmøtet.

Konflikt med tur og kirke

Mange har lyst å gjøre andre ting på søndagene, gå på tur o.l og på ettermiddag klokka 17 har de kanskje rukket å ta seg en tur i forkant.

Du er ikke redd at folk klokka 17 er signe etter middagen og foretrekker sofaen?

– Det kan jo hende, men jeg tror det er enklere likevel. Da får du også litt kveld etterpå igjen etter gudstjenesten, sier Ann-Kjersti Kjølseth Hernæs.

Biskopen positiv til endring

Biskopen i Møre, Ingeborg Midttømme sa straks ja da ønsket kom fra Vågstranda om å flytte søndagsgudstjenesten til ettermiddag.

Jeg har lenge oppfordret menighetene til å vurdere tidspunktet for gudstjenester. Det ble det tatt opp da jeg hadde visitas i Rauma. Nå har de fått tillatelse til å prøve det, og så får de finne ut av hvordan det fungerer.

Biskop Ingeborg Midttømme

Biskop Ingeborg Midttøme har selv oppfordret menigheter til å prøve nye tidspunkt for gudstjenester.

Foto: Gunnar Sandvik

Poenget må jo være at med så mange små kirker i nærheten av hverandre som det er i Rauma, kan vi ha et tilbud som både passer de som går på skitur søndag formiddag og så gå i kirka før kvelden kommer.

Men er ikke dette å klusse med viktige tradisjoner?

–Tradisjonene med at det var klokka 11 har jo en historisk begrunnelse, sier biskopen. Tidligere hadde vi også helligdagsfred og det har vi ikke lenger. Det at kirken sørger for et godt tilbud til alle medlemmene når vi har så ulik ukerytme og døgnrytme, det syns jeg er godt.