Hopp til innhold

Flommer over av GHB

Politiet på Sunnmøre har beslaglagt 25 liter med det narkotiske stoffet GHB så langt i år, noe som er ny rekord. I fjor tok de bare 1.5 liter GHB.

Sindre Ryssevik

– Vi advarer sterkt mot å bruke dette. Stoffet er svært vanskelig å beregne mengde på, og brukerne vet ikke når det bikker over, sier politiførstebetjent Sindre Ryssevik ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Det er ikke bra at vi beslaglegger så mye. Det tyder på økt bruk, sier politiførstebetjent Sindre Ryssevik ved Sunnmøre politidistrikt.

Den erfarne politimannen har aldri opplevd et så enormt omfang av GHB som i år.

– I 2015 beslagla vi 1.5 liter GHB. I tidligere toppår har vi vært opp i fem seks liter. 25 liter er ekstremt mye, sier Ryssevik.

Ikke god forklaring

Politiet på Sunnmøre har ikke noen god forklaring på hvorfor de nå finner så ekstreme mengder med GHB i forhold til tidligere.

– Dette er tydeligvis større problem nå. Det ser vi på beslagene. Men hvorfor dette nå får en oppblomstring vet vi ikke, sier Ryssevik.

Beslagene av GHB er gjort i mange ulike miljøet.

– Vi finner ofte GHB i de etablerte misbrukermiljøene. Alderen på brukerne er fra slutten av tenårene og opp i 40-årene. Flere av de eldre er erfarne rusmisbrukere, sier Ryssevik.

I Kripos sin halvårsrapport for hele Norge viser statistikken små endringer i beslag av GHB/ GBL. Første halvår ble det beslaglagt 227 liter GHB/GBL fordelt på 222 beslag. Både antall beslag og beslaglagt mengde ligger omtrent på gjennomsnittet for den siste 5-årsperioden.

Livsfarlig å bruke

GHB

GHB-beslag som politiet i Ålesund har gjort den siste tiden

Foto: Øyvind Johan Heggstad

GHB, eller GammaHydroksyButyrat som det heter, er lett å fremstille. Med ulike lett tilgjengelige kjemiske væsker og kaustisk soda er det forholdsvis enkelt å både produsere og skaffe.

– Vi advarer sterkt mot å bruke dette. Stoffet er svært vanskelig å beregne mengde på, og brukerne vet ikke når det bikker over. Av og til kommer rusen raskere, og av og til må en vente på rusen. Da er fort gjort å ta for mye, sier Ryssevik.

Rusmiddelet er registrert i flere kommer på Sunnmøre, men hovedvekten av beslagene er gjort i Ålesund og nabokommunen.

– Vi har bekreftet dødsfall på grunn av GHB-overdose i år, sier Ryssevik.

– En skremmende utvikling

Eva-Brit Langva

Eva-Brit Langva er lokallagsleder for Ålesund og omegn for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse – LPP

Foto: privat

Det sier Eva-Brit Langva som er lokallagsleder for Ålesund og omegn for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse – LPP

– Det er veldig stor grunn til bekymring. GHB er veldig lett å få tak i. Samtidig er det veldig vanskelig å ta "rett" dose, og det finnes ikke motgift, sier Langva.

Hun har selv vært rusmisbruker og tatt overdose med GHB flere ganger.

– Jeg har selv blitt innlagt på sjukehus to eller tre ganger for overdose med GHB. I tillegg har "korka" litt for mye mange ganger. Da mister en bevisstheten og sovner, forteller Eva-Brit.

GHB ekstremt farlig

Hun mener at GHB Dette er et av de definitivt farligste rusmidlene ungdom kan eksperimentere med.

– Dersom en tar "rett" dose opplever en lykke. Alt blir enkelt, og en er i fin form. Det er umulig å se på en person som har tatt GHB. Doserer du riktig, kan du bruke stoffet i lang tid uten at omgivelsen legger merke til det, sier Eva-Brit.

Hun forteller at hun fikk flere tilbakemeldinger fra venner og kjente som traff henne når hun misbrukte GHB.

– De sa jeg så frisk ut, og de syntes det var bra jeg hadde sluttet å ruse meg. Realiteten var at jeg var rusa på GHB, sier Langva.

I dag er hun rusfri. Hun er aktiv lokalpolitiker, og leder for lokallaget for Pårørende innen Psykisk helse.

– Jeg etterlyser et lavterskel overdoseteam i Ålesund. Et sted der brukerne kan få hjelp og et pust i bakken i en tøff hverdag. Ålesund har ikke tilbud til rusmisbrukere som ikke ønsker å komme seg ut av misbruket. Disse er overlatt til seg selv. En må gjøre hverdagen tryggere for dem som fortsetter å ruse seg, sier Langva.