Hopp til innhold

Flere yrkesfagelever får ikke lærlingplass

Hvert år er det 1.100 elever i Møre og Romsdal som søker lærlingplass. Rundt 200 får avslag.

Yrkesvalg i by og land

FÅR IKKE FAGBREV: Flere ungdommer ender opp med å ikke fullføre utdanningsløpene sine på grunn av manglende lærlingplasser.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Det er dumt at man ikke gir dem den muligheten - den utdanningen og fagbrevet de ha krav på, sier leder av Ungdomspanelet Marthe Hansen.

Møre og Romsdal er et fylke med høye søkertall på yrkesfagutdanning. Ungdomdspanelet er nå bekymret for at flere aldri får muligheten til å gjennomføre utdanningsløpet sitt.

– Det er en dårlig periode nå som påvirker bedrifter og næringer i fylket. Dette gjør at mange føler det blir vanskelig å ta mot lærlinger, sier Ungdomspanel-medlem Simon Sandnes.

Legger ut egne annonser

Fylkeskommunen har den siste tiden jobbet med en kampanje for å få flere bedrifter innenfor privat og offentlig sektor til å bli lærerbedrifter.

Noen av de elevene som får avslag på lærlingsplasser ender ofte med å ta saken i egne hender.

Marthe Hansen

LEDER: Marthe Hansen er leder i Ungdomspanelet i Møre og Romsdal. Hun vil få flere bedrifter til å ta imot lærlinger.

Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

– Jeg har en venninne som fikk avslag. Hun la ut en søkerannonse på internett og delte den på sosiale medier. Hun fikk til slutt lærlingsplass. Jeg har sett mange som deler annonser på internett. Det er dumt at mange kan føle seg alene i en slik situasjon, sier Hansen.

Noen elever ender opp med å slutte med studieretningen.

– Om de ikke får plass som lærling kan de gå tredje året påbygg for å få generell studiekompetanse. Eller så må de ta seg et friår. Vi vil at alle skal ha krav på lærlingplass. At man SKAL ha lærlingplass, forteller Sandnes.

– Man kan satse på fremtiden

For å få flere bedrifter til å melde seg som en lærlingsbedrift har kampanjen Bli Lærerbedrift blitt satt i gang, i regi av fylkeskommunen.

Ungdomspanelet er glade for at problematikken har blitt satt fokus på.

Simon Sandnes

LÆRLING: Simon Sandnes er selv lærling og vil at bedrifter skal se godene med å bli en lærlingbedrift.

Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

– Det er viktig at bedrifter blir opplyst om at det er billig arbeidskraft. En får støtte til å ta imot og man har en sjanse til å forme eleven slik som en vil, lære dem det som passer bedriften deres best, sier Sandnes.

– Det en får til slutt er at man får en ferdig utdannet arbeider som kjenner din bedrift, forteller Hansen.

Ungdomspanel-lederen legger til at hun håper at problematikken ikke hindrer ungdom fra å søke yrkesfag.

– Jeg tror det er viktig at ungdom ikke mister håpet, selv om man ikke får lærlingsplass nå. Jeg tror kanskje at den kampanjen kan bidra til flere plasser og at ikke ungdommer slutter å velge yrkesfag.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL