Flere vil bygge i massivtre

Stadig flere i byggebransjen velger å bruke massivtre når nye bygg skal føres opp. – Det er uten tvil en fremtidsrettet måte å bygge på, mener prosjektleder for Romsdal videregående skole, Dagfinn Storvik.

Krona på verket
Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Jarle Sanden romsdalsmuseet

Direktør ved Romsdalmuseet, Jarle Sanden, forteller engasjert om museet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Man ser det umiddelbare uttrykket med tinder og spir, et asymetrisk og levende tak.

Direktør ved Romsdalmuseet, Jarle Sanden, forteller engasjert om «Krona på verket» - et bygg i massivtre ved Romsdalsmuseet.

Og nettopp bygging i massivtre har fått et oppsving den siste tiden. For øyeblikket er blant annet Romsdal videregående skole under oppbygging i det aktuelle materialet.

Sanden er i alle fall strålende fornøyd med at massivtre ble valgt for museet.

– Det er godt å bruke og det er godt å være i. Andre må si hvor vellykket bygget er, men vi får tilbakemeldinger i hvert fall, sier han.

– Veldig spennende utvikling

Aasmund Bunkholt

Aasmund Bunkholt er daglig leder i Trefokus Norge

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Aasmund Bunkholt er daglig leder i Trefokus Norge, et firma som arbeider for å spre kunnskap om å stimulere til mer bygging i tre..

Han opplever at byggebransjen i større grad har fått interesse av å benytte massivtre..

– Jeg vil si at det har vært en veldig spennende utvikling de siste 10 årene. For 10 år siden banket vi på alles dører og ba dem bruke tre, men nå er det snudd relativt sett på hodet. Vi får mange henvendelser fra utbyggere, forteller han.

Bunkholt mener at nye konsepter og løsninger, samt økt konkurransedyktighet har gjort det mer attraktivt å ta i bruk massivtre. En annen faktor er miljøet.

– Miljøet har kommet frem som en ledestjerne samfunnsmessig og fokus på miljøvennlighet, CO2-utslipp osv. drar veldig godt med tanke på tre, mener han.

Ser fordeler med materialet

Dagfinn Storvik

Dagfinn Storvik er prosjektleder for nye Romsdal videregående skole.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Dagfinn Storvik er prosjektleder for nye Romsdal videregående skole. Han har foreløpig bare gode erfaringer med bruk av massivtre.

– Det vi ser er at dette går utrolig bra tidsmessig sammenlignet med de planene vi hadde. Det er uten tvil en fremtidsrettet måte å bygge på, mener han.

Storvik tenker at noe av det samme kan være mulig for det nye sykehuset på Hjelset.

– Deler av det vil garantert kunne bygges i massivt tre og det vil gi effekter med tanke på inneklima, pris, byggetid og andre forhold, sier han.

Romsdal videregående bygges i massivtre

Det nye bygget ved Romsdal videregående skole var det største massivtrebygget i landet - flere enda større planlegges nå.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK