NRK Meny
Normal

Flere ungdommer velger å bli fiskere

For første gang på 20 år er det en økning i antall fiskere. Veksten er størst på Vestlandet og i Finnmark, viser tall fra Fiskeridirektoratet.

Fiskeribåt

Den negative trenden har snudd og fiskeriene øker rekrutteringa av ungdom

Fra 2015 til 2016 har antall fiskere økt fra 11 130 til 11 244. 40 prosent av de nye fiskerne er under 30 år.

- Det er ikke lenger flaut å være fisker. Gode tider gjør nå at ungdom søker seg til yrket. Det er veldig gode nyheter for Norge for dette er en næring med stort framtidspotensial, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) varslet på råfisklagets årsmøte

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på Råfisklagets årsmøte i fjor.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

- Gode framtidsutsikter er det viktigste vi kan gjøre for å sikre rekruttering. Denne regjeringen har store ambisjoner for sjømatnæringen framover og da er attraktive arbeidsplasser uhyre viktig for å tiltrekke seg de beste folkene.

Fra olje til fisk

Det er Vestlandet og Finnmark som opplever den største økningen. Finnmark har fått 42 flere fiskere, mens oljefylkene Møre- og Romsdal, Hordaland og Rogaland til sammen har en økning på 97 fiskere.

- Det er flott at folk fra oljenæringen finner veien til fiskebåtene. Det stemmer også med rapportene jeg får fra fiskebåtrederiene som opplever en enorm pågang fra dyktige folk som vil inn i næringen, sier fiskeriminister Per Sandberg.