Hopp til innhold

Her fester tusenvis i helgen

I Ålesund blir det arrangert festival med 8500 personer både fredag og lørdag. Samtidig stiger smitten og kommunen har innført lokale tiltak.

Jugendfest i Ålesund 26.november 2021

Det var god stemning på Jugendfest fredag kveld da Åge Aleksandersen stod på scenen.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Tett i tett står publikum i Sunnmørshallen i Ålesund og synger og danser. Jugendfest blir omtalt som det største kulturarrangementet som gjennomføres i Norge i høst. Arrangørene venter 8500 personer både fredag og lørdag. På scenen står artister som Sigrid, Alan Walker og Broiler.

– Det er veldig kjekt å være her og være sosial. Og ikke bare sitte inne, sier Hilde Ottestad (16). Hun er på festival sammen med venninnene Frida Meek og Helene Mork Rogne fra Ørsta. Ingen av dem har munnbind, men alle har testet seg hjemme før de kom.

– Vi burde kanskje hatt munnbind, men det blir så klamt og svett, sier Frida.

Hilde Ottestad, Helena Mork Rogne og Frida Meek.

Venninnene Hilde Ottestad, Helena Mork Rogne og Frida Meek synes det er kjekt å være på festival.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Rekordmange smittetilfeller

Koronasmitten øker flere steder i Norge og gjennom hele uken har det også vært høye smittetall i Ålesund. Rekorden var onsdag med 46 smittetilfeller. Kommuneledelsen har innført lokale tiltak med blant annet munnbindpåbud på kjøpesenter og buss, hvis man ikke klarer å holde avstand.

I sosiale medier har folk vært kritiske til at festivalen blir gjennomført og kommunen har også fått e-poster.

Vi ønsker at folk skal få leve mest mulig normale liv, og derfor har vi valgt å ikke stanse Jugendfest, sier kommunedirektør Steven Hasseldal.

Jon Steven Hasseldal (51), ny kommunedirektør i Ålesund kommune.

Kommunedirektør Jon Steven Hasseldal sier at med økt grad av testing og karantenesetting av husstandsmedlemmer til smittede, mener han at kommunen treffer godt med tiltakene.

Foto: Privat

Han viser til at det ikke er press på sykehusene i området og at stadig flere blir vaksinert. Dessuten er det frivillig om man vil møte opp.

Det er ikke påbudt med munnbind inne på festivalområdet, men kommunen oppfordrer folk om å bruke det. De oppfordrer også festivaldeltakerne om å ta en hurtigtest på forhånd.

– Trygt å gå på festival

Terje Erstad

Terje Erstad er presseansvarlig i Momentium.

Foto: Remi Sagen / NRK

Festivalen har blitt utsatt flere ganger og arrangøren har også avlyst over hundre andre arrangementer.

– Nå fikk vi endelig tommel opp for å gjennomføre festivalen og da gjør vi det. Det er en god følelse, sier pressesjef Terje Erstad fra Momentium.

De har blant annet delt ut 4000 gratis hurtigtester og alle får tilbud om munnbind. Erstad stoler på rådene fra helsemyndighetene og frykter ikke et stort smitteutbrudd.

– Vi opplever at det er trygt å gå på festival med de tiltakene som er satt inn, men vi kan aldri si at det ikke skjer noe i etterkant. Det vet vi ikke, sier Erstad.

God stemning

Ingeborg Teigen på Jugendfest 2021

Ingeborg Teigen har gledet seg lenge til å dra på festival

Foto: Privat

En som har gledet seg lenge til festival er Ingeborg Teigen (16). Hun fikk billetter julen 2019, men festivalen ble avlyst.

– Det føles ikke helt trygt, men jeg føler det blir dumt å ikke dra når jeg har gledet meg så lenge, sier Teigen. Hun testet seg også på forhånd og vil prøve å holde avstand.

De tre venninnene fra Ørsta har planer om å holde seg mest mulig sammen med folk de omgås til vanlig på festivalen. De håper på en helg med god stemning og lite smitte i dagene etter festivalen.

– Jeg håper at de som er syke holder seg hjemme, sier Helena Mork Rogne.

Jugendfest 26.november 2021

Det er god plass i Sunnmørshallen for de som ikke vil stå fullt så tett.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK