Stigende smittetrend i Norge, flere store lokale utbrudd

Det siste døgnet er det registrert 344 koronasmittede personer i Norge, 57 av dem i Bergen. Smittetrenden i Norge er stigende. WHO kaller deltavarianten en trussel.

Koronatesting i Hovdebygda i Ørsta kommune.

Det er hektisk ved teststasjonen i Hovdebygda i Ørsta kommune etter et større smitteutbrudd i området.

Foto: Per Ivar Kvalsvik / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

På bare fem dager er 103 personer bekreftet smittet i nabokommunene Ørsta og Volda på Sunnmøre. Volda kommune har nå politianmeldt et utested.

Kommuneoverlege Marte Vaage Øie i Ørsta kommune, sier de fortsatt ikke har kontroll, men at smittetilfellene henger sammen.

– Det har ikke kommet noen overraskelser som ikke henger sammen med det pågående utbruddet. Det er det vi frykter kan skje etterhvert, at eksponeringen er mer skjult og at vi finner smitte steder vi ikke forventer å finne smitte.

Volda kommune har anmeldt utestedet My Kitchen etter flere oppslag i media. Denne videoen er fra en gjest som var inne på restauranten forrige helg.

Hun sier at kommunene foreløpig avventer å vedta en lokal forskrift, men oppfordrer innbyggere til å redusere sosiale møter og bruke munnbind der det er vanskelig å holde avstand

Flere smittetilfeller i Ålesund er også knyttet opp mot utbruddet. Fredag fikk kommunen 12 nye smittetilfeller. Det økende smittetrykket gjør at kommunen strammer inn, blant annet ved å gå opp til gult nivå i barnehage, SFO og sommerskole.

Ingen nye tiltak i Bergen før etter helgen

Lørdag meldte Bergen kommunen om 57 nye smittetilfeller.

– Det er yngre voksne med mange nærkontakter, og som sjelden blir alvorlig syke, som nå dominerer smittesituasjonen, sier kommuneoverlege Trond Egil Hansen.

I Bergen kalte kommunen utelivsbransjen inn til møte etter 62 nye smittetilfeller ble kjent fredag. Mange av de smittede har tilknytning til utesteder, også uten å ha vært der, opplyser Hansen lørdag.

Hansen forteller at kommunen og utestedene fikk frem en god diskusjon.

– Et generelt inntrykk er at smittevernrutinene på utestedene er gjennomgående gode. Så er det kanskje mulig å gjøre det enda bedre noen steder.

Tross høy smitte er det ikke aktuelt å innføre nye tiltak i Bergen før eventuelt over helgen.

– Etter en grundig vurdering i går, ble vi enige om å se det an over helgen. Det er en samlet vurdering som ikke bare dreier seg om smittetall. Men også om smittemønster, og hvor mange av de smittede som blir alvorlig syke, sier Hansen.

Uteliv i Bergen

Majoriteten av de nye smitta i Bergen er i 20- og 30-årene, og flere har blitt smittet på serveringssteder. No blir det økt tilsyn.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Kaller ansatte tilbake fra ferie

Litt lenger sør i fylket, har Bømlo kommune kalt ansatte tilbake fra ferie for å ha nok kapasitet til å drive smittesporing.

– Det er en stor dugnadsinnsats. Folk kommer hjem fra ferie for å gjøre jobben, sier ordfører, Sammy Olsen.

Totalt er 29 bekreftet smittet i kommunen, med seks nye tilfeller det siste døgnet.

Kommunen mistenker to smittelinjer – en med alfa-varianten og den andre med delta-varianten. 18 personer er bekreftet smittet med alfa-varianten, mens tre personer har fått påvist smitte med delta-varianten.

De aller fleste som har fått påvist smitte er mellom 17 og 20 år, men også barn har fått påvist smitte.

Kommunen har ikke innført lokale tiltak, men ordføreren oppfordrer sterkt til å følge retningslinjene og holde avstand.

Dobling av smitte i Oslo

Thomas Marthinsen/NRK

Hovedstadsområdet har hatt høy smitte gjennom hele pandemien. Likevel økte ikke smitten da Oslo åpnet opp igjen i starten av juli.

Men nå har smitten begynt å øke igjen.

Det siste døgnet er det registrert 54 smittede i Oslo. Det er dobbelt så høyt som snittet de siste to ukene. Også flere av kommunene rundt Oslo har økt smitte nå. I Lillestrøm er det ni nye smittetilfeller det siste døgnet.

Døgntallet i Oslo er det høyeste siden begynnelsen av juni. De siste to ukene er det i snitt registrert 27 smittede per dag i Oslo. Smittetrykket er høyest i Frogner bydel, og lavest på Sagene.

Nesten 12.000 har takket nei til vaksine i hovedstaden.

WHO: – Deltaviruset er en advarsel

Faren for at Norge er i starten av en fjerde smittebølge er stor, om ikke det blir kontroll på smitteutbruddene vi nå ser, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

– Vi har mer kontakt med hverandre nå, og vi har et vesentlig mer smittsomt virus. Da stiger R-tallet mer enn vaksinene klarer å holde det nede, sier han og legger til:

– Det betyr at hvis vi ikke får kontroll på disse utbruddene raskt, så vil vi sannsynligvis gå inn i en økende smittetrend og få starten på en fjerde smittebølge.

Deltavarianten av covid-19 er en advarsel til verden om å bekjempe viruset raskt før det muterer igjen til noe enda verre, sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

Deltavarianten har spredt seg til 132 land, og får skylda for at tallet på koronadøde har økt med 80 prosent de siste fire ukene i Afrika.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.09.2021
5 144
Smittede siste 7 dager
119
Innlagte
841
Døde
4 075 569
Vaksinerte