Hopp til innhold

Stengte landegrenser: Flere bestiller narkotika på nett

Stengte landegrenser på grunn av koronapandemien har blant annet ført til cannabis-tørke og mindre tilgang på narkotika. Ved første tanke virker dette bare positivt. – Det er det ikke, sier kilde med nær kontakt til narkotikamiljøet.

Beslag av cannabisfrø

CANNABIS-FRØ: Diverse cannabis-frø beslaglagt av Tolletaten i postkontroll.

Foto: Tolletaten

Opplysninger fra politiet og tolletaten kan tyde på at det nå brukes langt farligere stoffer, og alt kan skaffes med et tastetrykk.

– Dessverre er alt tilgjengelig og kan bestilles på nett, sier kontorsjef Lars Teigen i Tolletaten.

Han jobber i grensekontrollen og har ansvar for postkontrollen i Oslo. Han sier at de har merket cannabis-tørken veldig godt. Etter koronautbruddet i starten av mars sank trafikken ved grensene vesentlig.

Lars Teigen i Tollvesenet

STOR PÅGANG: Hvert år kommer det inn titalls millioner sendinger. På én dag i én terminal, gjorde postkontrollen 70 narkotikabeslag, forteller Teigen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Nå prøver aktørene å innføre narkotika til Norge i post og kurersendinger, og da spesielt cannabis. Fra mars og til slutten av juni i år har postinnføring av hasj økt med 244 prosent, marihuana med 422 prosent og cannabis-frø med 947 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det sier oss at tilgangen på cannabis er vesentlig mindre, og at noen velger å forsøke å dyrke dette her selv.

Sist tirsdag beslagla tolletaten over 9 kilo av det narkotiske stoffet khat. Stoffet ble funnet i en pakke som var sendt til Oslo fra USA.

Narkotika bestilt på nett

BESTILT PÅ NETT: Eksempler på narkotika bestilt på nett, og beslaglagt av Tolletaten i postkontroll.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

Flere bruker farligere stoffer

Eva-Brit Langva jobber i Kirkens Bymisjon i Ålesund og er tett på rusmiljøet, for å hjelpe rusmisbrukere og vanskeligstilte. For disse har pandemien gjort ting verre. Langva forteller at hun merker at flere bruker farligere typer narkotika nå enn de har brukt før. Hun opplever også at mange flere enn før tar kontakt med henne – folk hun ikke hadde forventet skulle «gå på en smell».

Eva-Brit Langva

I OMLØP: GHB er veldig mye i omløp. Cannabis er det mildeste du kan misbruke, men piller og GHB er langt farligere, sier Langva.

Foto: Ragnhild Vartdal / NRK

– Cannabis-tørke ga en dominoeffekt for mange mennesker. Mindre cannabis i markedet har gjort at flere prøver andre ting de vanligvis ikke ville gjort. Flere går over til tyngre stoffer. De har ikke råd til å være kresne, og tar det de får tak i.

Langva forteller videre om et økt forbruk av piller og GHB. Stoffer som er lett å få tak i, og langt farligere enn den tradisjonelle cannabisen. I juni hadde to dødsfall i Ålesund tilknytning til stoffet.

– Det finnes ingen motgift for GHB, sier Langva.

GHB

GHB som omsettes som rusmiddel kan ha form av en fargeløs, luktfri væske, men omsettes også i form av pulver, kapsler eller hvite tabletter.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Store beslag

Det skal kun enkle kunnskaper til for å bestille narkotika på nett, forteller Lars Teigen i Tolletaten. Politiet i Møre og Romsdal har under koronapandemien gjort flere større beslag av ulovlige narkotiske stoffer. Blant annet cannabis-frø og også fullt voksne cannabisplanter.

Voksne cannabisplanter beslaglagt av Politiet i Møre og Romsdal.

CANNABISPLANTER: Fullt voksne cannabisplanter beslaglagt av politiet i Møre og Romsdal i 2020.

Foto: Politiet i Møre og Romsdal

Kjell Arne Hestad er leder for felles enhet for forebygging, etterforskning og etterretning i Møre og Romsdal politidistrikt. Han sier de i det siste har merket at GHB har blitt mer utbredt i fylket.

Kjell Arne hestad forteller om den nye nett-tjenesten.

BEKYMRET: Kjell Arne Hestad er bekymret for at tidene forandrer livene til mange, og det han sier er en altfor høy rusbruk i fylket.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vi har hatt en del saker knyttet til GHB, og det er svært uheldig. Beslagene i våres og i sommer er gjort i ulike miljøer. Mest bekymret er vi for ungdomsmiljøet. GHB er et svært farlig og uberegnelig stoff, sier Hestad.

Han sier at sammenhengen mellom cannabis-tørke under pandemien og økt GHB-bruk kan være en teori, og at politiet ser en antydning i den retningen.