Vista Bella, Aroma, Gravenstein – kjært barn har mange navn. Felles for dem alle er at de har hengt og vokst seg store og saftige gjennom sommeren. I Molde har et fruktpresseri gjort det populært å plukke epler.
For ikke alle vet hva de skal gjøre med alle eplene sine, og noen lar de bare ligge og råtne. Men med lokalt fruktpresseri er det flere og flere som strømmer til for å forvandle epler til juice og saft. For familien Melbø i Molde har det blitt en tradisjon å samles i hagen under eplehøstingen.
Stas å lage av egne epler
– Hele storfamilien plukker epler, og så skal vi ned på saftpresseriet for å lage saft, sier Marte Melbø.
I hagen er det stor aktivitet. Både unge og gamle henger i stier, og man må være obs for å ikke få epler i hodet. Sondre Nakken synes det er stas å plukke epler og lage saft selv.
– Da kan vi lage saft som vi slipper å betale for, sier han.
Kø for å presse epler
Og det er flere som har lyst på eplesaft. I Molde sentrum står folk i kø for å få presset eplene sine når fruktpresseriet er åpent. Siden oppstarten for tre år siden har stadig flere oppdaget Fonte Verdi fruktpresseri.
– Første året hadde jeg 30 familier, andre året 120, mens i fjor hadde jeg 200 familier. Så jeg tipper at det blir ny rekord i år, sier Ton Hazes, daglig leder i Fonte Verdi fruktpresseri.
Tilstrømningen av folk har gjort at Hazes har sett seg nødt til å utvide og støtte fra Innovasjon Norge har gjort at han har kunnet kjøpt seg ny fruktpresse og fryserom.
Kan presse det meste
Og på fruktpresseriet kan man presse det meste av frukt.
– Alt er mulig, sier Hazes og forteller om fornøyde kunder.
– Jeg får klemmer av mange som er så glade for at de får komme hit. Det rører meg i hjertet.
– Det er litt av årsaken til at du holder på med det kanskje?
– Ja, jeg vil ikke slutte med dette, smiler han.
Alle må hjelpe til
Familien Melbø er av gjengangerne.
–Vi har vært der hvert år, sier Emma Melbø.
Men det er ikke bare å levere fra seg eplene. Alle på fruktpresseriet må hjelpe til for at eplene skal bli til saft.
– Vi får litt nærhet til hva vi faktisk spiser, og hvor maten kommer fra, sier Melbø.
Det artigste er likevel å drikke juicen etterpå, mener Sondre.
Og fangsten klager de ikke på, for familien Melbø fikk i år mer enn hundre liter saft av eplene sine.
– Veldig godt, men litt surt, er dommen fra Marthe.